Tuzlanski aerodrom: Još jedan avion i pet novih destinacija

Najveći niskotarifni avioprijevoznik u centralnoj i istočnoj Evropi Wizz Air na pisti tuzlanskog aerodroma, postavio je i drugi avion Airbus A320 sa 180 putničkih mjesta. Vrijednost investicije je 98 miliona dolara, a kompanija se na taj korak odlučila prije svega zbog uspostave novih pet linija.  Povodom uvođenja drugog baznog aviona avio-kompanije Wizz Air, te zvaničnom početku saobraćanja prema 5 novih destinacija, danas je na Aerodromu Tuzla  upriličena pres konferencija.

Drugi Wizz Airov bazni avion, koji je od danas smješten na međunarodnom aerodromu Tuzla, prevoziće putnike do Fridrihšafena, Kelna, Niremberga, Bratislave i Vaksja. Inače,  prvi let  sa ovog aerodroma Wizz Air je obavio sada već daleke 2013. godine a danas na ovom mjestu ima bazu sa dva aviona ukupne vrijednosti od 196 miliona dolara. S druge strane, u tuzlanskom aerodromu planiraju proširenje terminala kako bi povećali kapacitet putnika i eventualno otvorili priliku za još jedan bazni avion.

-    Želimo napomenuti da uprava međunarodnog aerodroma Tuzla, zajedno sa Vladom TK provodi velike aktivnosti na rekonstrukciji i nadogradnji terminala. Mi u tom terminalu  planiramo opslužiti 700 hiljada putnika koji bi trebao da zadovolji sve potrebe MAT-a u narednom periodu, kazao nam je Rifet Karasalihović, generalni direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Prošle godine Wizz Airom je preko međunarodnog aerodroma tuzla putovalo preko 310 hiljada putnika. Zbog porasta broja putnika je i postavljen drugi bazni avion koji će pored novih destinacija letjeti još za Ajndhoven, Geteburg, Malme i Frankfurt Han.

-    Brojke pokazuju kako smo vodeća prevozna kompanija u BiH. Od 2013. godine kada smo počeli letjeti prevezli smo oko 800 hiljada putnika. A prošle godine smo sa tuzlanskog Aerodroma prevezkli više od 311 hiljada putnika što je porast od 27 odsto u odnosu na prošlu godinu. To je uzrokovalo i porast od 240 radnih mjesta u srodnim granama, rekla nam je
-    Sorina Ratz, menadžerica za odnose s javnošću Wizz Air

U kantonalnoj Vladi su zadovoljni ubrzanim razvojem aerodroma.
,
-    Mi smo već pokazali svoje ambicije da se etabliramo kao najveći aerodrom kada je u pitanju kargo prevoz. Isto tako, naše su ambicije da postanemo jedan od regionalni lidera u putničkom prevozu, rekao je između ostalog premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić.

Međunarodni aerodrom Tuzla kao cilj ove godine je postavio promet od 480 hiljada putnika. Wizz Air je  za ovu sezonu za tržište BiH namijenio oko 680 hiljada karti te udvostručio ponudu putničkih sjedišta u avionima. Letovi ka novim destinacijama će se realizovati dva puta sedmično za Keln, Nirnberg i Vaksio, a tri puta sedmično će građani BIH sa ovog aerodroma moći putovati ka Fridrihšafenu i Bratislavi.

Pogledajte i video prilog.
Sagovornici:
 Rifet Karasalihović, generalni direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla
 Sorina Ratz, menadžerica za odnose s javnošću Wizz Air
 Bego Gutić, premijer TK

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik