Tuzla do sada uložila 6 miliona KM u sanaciju klizišta

Nakon katastrofalnih poplava i klizišta koja su prošle godine pogodila Tuzlanski kanton a posebno grad Tuzlu, opasnost od pomjeranja tla i dalje postoji. Svjedoči tome i nesereća koja se dogodila u Kaknju. Klizišta su u Tuzli prošle godine oštetila 1000 objekata i unšitilo 250 kuća. Takođe, degradirano je 20 odsto građevinskog zemljišta, no za sada je sigurnost padina na području Tuzle osigurana. 

Oko šest miliona konvertibilnih maraka uložio je grad Tuzla, iz sopstvenih sredstava tokom interventnih sanacija klizišta, čija je faza upravo završena. Sanirana klizišta su u zadovoljavajućem stanju a tim za monitoring konstantno obilazi područja na kojima su ove sanacije izvedene. Za sada se nova klizišta nisu pojavljivala. Trenutno su u proceduri treća i četvrta faza tretiranja klizišta koje predviđaju analizu zemljišta i njegovo trajno saniranje. Za sanaciju velikog broja klizišta aplicirano je prema fondovima UNDP-a i različitih međunarodnih organizacija. No sada je potrebno ispoštovati zakonske procedure i pronaći finansijska sredstva za trajnu sanaciju.

Generalno, sigurnost padina na području Tuzle je obezbijeđena, međutim, dosta toga zavisi od vremenskih uslova. Naime, nagle promjene temperature utiču na ovo, klizištima i poplavama ranjeno zemljište koje sada može smrznuti do dubine od tri ili četiri metra. nakon toga može doći do relaksacije mase zemljišta što može potaknuti klizište. Opasne zone kod kojih se klizište može aktivirati postoje i u Tuzli, konkretno u naselju Šljivice. Međutim, pokretanje tla se nigdje ne može predvidjeti.  Za trajnu sanaciju 2174 klizišta registrovanih na podruju općine Tuzla potrebno je oko 303 miliona konvertibilnih maraka. Tek nakon ove sanacije moglo bi se tvrditi da je zemljište sigurno od novog klizanja tla.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik