Na području TK povećan broj saobraćajnih nesreća i nezgoda utapanja

Tokom vikenda na području Fedreacije ali i na području TK zabilježen je povećan broj saobraćajnih nesreća. Najčešći uzrok nesreća jeste neprilagođena vožnja uslovima i stanju kolovoza. S obzirom da je i sezona kupanja, povećan je i broj incidenata na kupalištima u odnosu na prethodne godine.

Tokom vikenda, u periodu od 31. jula do 3. augusta, na području Federacije zabilježeno je 313 saobraćajnih nezgoda u kojima su tri osobe smrtno stradale, tri zadobile teže, a 84 osobe lakše tjelesne povrede. Na području TK zabilježeno je 26 saobraćajnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, tri su osobe zadobile lakše tjelesne povrede i tri teže. Ono što je uzrok sve češćih saobraćajnih nezgoda jeste nepažnja vozača te neprilagođena vožnja. Iz MUP-a TK ističu da učesnici u saobraćaju moraju, bez obzira i na trenutno poboljšane vremenske uslove odnoso suh kolovoz, svoju vožnju prilagoditi uslovima puteva. Ovo je jedini načn da zaštite svoj život i živote drugih učesnika u saobraćaju.

"Treba napomenuti da podaci kojima raspolaže Uprava policije i MUP TK ukazuju da je preko 90% uzročnika saobraćajnih nesreća vozač. To se prije svega odnosi na nepoštivanje saobraćajnih pravila i propisa" naveo je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Ovogodišnju sezonu kupanja karakteriše veći broj nesretnih slučajeva koji su izazvani priličnom nepažnjom kupača. Rizične grupe koje se posebno trebaju zaštiti prilikom boravka na kupalištima su srčani bolesnici, osobe koje imaju neurološke probleme ili neku od hroničnih bolesti. Ova visoko-rizična skupina pacijenata može doživjeti neprijatnosti prilikom ulaska u vodu, a te neprijatnosti se mogu manifestovati poremećajem regulacije šećera, otežanim disanjem te srčanim udarom.

"Apelujemo da se vodi računa o ulasku u vodu. Mislim da nam je to ovih dana svima jako aktuelno i poznato. Dakle, oprez, postepeno ulaziti u vodu, ne skakati bez prethodne provjere te skakati na mjestima na kojima je to dozvoljeno" navela je Lejla Kuluglija-Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla.

Kako bi izbjegli slične incidente opasne po život ključno je pridržavati se uputa policije te ljekara. Zdravlje treba njegovati i čuvati, a prvi korak ka tome je izbjegavanje ovih i sličnih situacija koje mogu ugroziti i dovesti naše živote u pitanje.


(Foto-ilustracija)

 

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik