Zabrinjavajući podaci MUP-a TK: Znatno povećanje saobraćajnih nesreća u prvih šest mjeseci ove godine

Stanje sigurnosti saobraćaja na području Tuzlanskog kantona, u prvih šest mjeseci ove godine, pogoršalo se u odnosu na isti period prošle godine. Zabilježno je skoro 6 % više saobraćajnih nezgoda nego u istom periodu ranije, a broj smrtno stradalih osoba se povećao za više od 15 %. U MUP-u TK ističu da će intevizirati preventivne i represivne mjere u kontroli učesnika u saobraćaju.

Neopreznost učesnika u saobraćaju na području Tuzlanskog kantona, osim povećanog broja poginulih osoba, dovela je i do značajnog povećanja teže povrijeđenih za oko 30 % i lakše povrijeđenih za više od 20 %. Najčešći uzročnici, ali i stradali u saobraćajnim nesrećama su vozači dobi od 20 do 40 godina. Navedeni statistički podaci su ozbiljno upozorenje svim učesnicima u saobraćaju.

Zabrinjava i to da je 93 % saobraćajnih nezgoda izazvao vozač dok je u protekloj godini vozač bio uzrok 85 % saobraćajnih nezgoda. Nepoštivanje saobraćajnih pravila i propisa, neprilagođena vožnja uslovima i stanju puta, vožnja pod dejstvom alkohola te oduzimanje prava prvenstva prolaza, glavni su uzroci sve češćih saobraćajnih nezgoda. Policija će u narednom periodu poduzeti niz mjera kako bi uticali na svijest učesnika u saobraćaju i zaštitili njihove živote.

"Ono što će MUP TK poduzeti to su povećane kako preventivne tako i represivne mjere na kontroli učesnika u saobraćaju prije svega na poštivanje brzine ali i vožnje pod uticajem alkohola.", istakao je Izudin Šarić, potparol MUP-a TK.

Stacionirani radar na južnoj magistrali u Tuzli, samo u prvoj polovini ove godine, zabilježio je 3200 prekršaja. Statistički podaci MUP-a TK o saobraćajnim nesrećama i broju nastradalih dovoljno su upozorenje svim učesnicima u saobraćaju da povedu više računa o vlastitoj, ali i sigurnosti drugih građana.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik