TK: Veliki priliv stranih turista zabilježen u prvih sedam mjeseci ove godine

Prema podacima Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, u prvih sedam mjeseci ove godine, ostvaren je rekordan broj posjeta domaćih i stranih turista u naš kanton. Veliki broj turista pristiže iz susjednih zemalja Hrvatske, Srbije, Crne Gore ali i Turske, Švedske, Holandije, Norveške i Švicarske što je jasan pokazatelj da je raznolika struktura posljetitelja Tuzlanskog kantona.

Da turizam Tuzlanskog kantona ide uzlaznom putanjom pokazuju podaci Turističke zajednice koji kažu da se u prvih sedam mjeseci, ove godine, broj turista povećao za oko 5% u odnosu na isti period prošle. Zabilježen je i povećan broj noćenja za više od 14%. Najviše turista pristiže iz susjednih zemalja, a kako se Međunarodni aerodrom Tuzla razvija tako pruža mogućnost i stranim turistima da posjete Tuzlanski kanton što utiče na povećan broj posjetitelja ovog kantona.

"Treba istaknuti da je najveća posjeta iz susjednih zemlja, prije svega Hrvatske, Srbije, Crne Gore. U posljednje vrijeme veliki je broj dolazaka sa područja države Turske. Moram da kažem da je veliki priliv sa onih destinacija sa kojima Međunarodni aerodrom Tuzla ima ugovorene letove. Prije svega to su Švedska, Norveška, Holandija, Švicarska, a u posljednje vrijeme i Njemačka.", kazao je Nedret Fazlić, direktor Turističkog ureda Tuzlanskog kantona.

U Turističkoj zajednici ističu da je Tuzlanski kanton poželjna destinacija tokom cijele godine i da itekako ima šta ponuditi i čime privući goste. Kao najpoželjniju turističku destinaciju izdvajaju Panonska jezera, za kojima ne zaostaju jezera na području općine Gradačac, Lukavac i Teočak. Pažnju turista privlači i planina Konjuh te Etno avlija Mačkovac i mnogi spomenici koji upotpunjuju turističku ponudu Tuzlanskog kantona.

Lokalne zajednice se trude da boravak posjetitelja bude što ugodniji i duži pa tako organizuju razne manifestacije, festivale i sajmove. Da ponuda turistima bude što privlačnija sarađuju lokalne i turističke zajednice te zajedničkim trudom daju svoju doprinos da broj posjetitelja Tuzlanskog kantona bilježi nove rekorde.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik