Na današnji dan osnovana je Televizija Okruga, danas Radio-televizija Tuzlanskog kantona

Jedna od prvih odluka Okruga Tuzla, političkog tijela  koje je formirano s početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu bila je odluka o osnivanju Televizije Okruga. Cilj tadašnjeg izvršnog odbora Okruga i prvih ljudi Patriotske lige i Drugog korpusa Armije Republike BiH bio je da se razbije medijska blokada. Željeli su ponuditi alternativu vijestima koje su plasirali mediji iz Beograda na kanalima dostupnim publici na ovom području Bosne. Odobrenje za rad stiglo je direktno od predsjednika Predsjedništva Alije Izetbegovića.

Emitovanjem prvog dnevnika, 20. februara 1993. godine iz studija Televizije Živinice, počela je sa radom Televizija Okruga Tuzla. Na dnevniku su se smjenjivali urednici Mato Đaković, Ibrahim Kozlić i Edisa Mušić, a ubrzo se Televizija preselila u Tuzlu. Ukupno sedam zaposlenih, koji su od kuće svakodnevno donosili svoje tri kamere, jedan računare, nekoliko video plejera i mašine za kucanje, te brojni dopisnici sa terena, sa prvih borbenih linija i opkoljenih teritorija počelo je proizvoditi i prve kontakt emisije, a potom i cjelodnevni program.

Tadašnja Televizija Okruga, imala je vrlo značajnu ulogu u odbrani od agresije. Djelovala je nasuprot propagandi agresora i podizala moral građanima, ali i vojsci na ratištima.

Sa osnivanjem kantona u Federaciji BiH 1994. godine, mijenja ime u Televizija Tuzlansko-podrinjskog kantona, a s proširivanjem i izmjenom imena Kantona u Tuzlanski kanton, i ovaj medij mijena ime u Radio-televizija Tuzlanskog kantona kako se i danas zove. 

Na godišnjicu, 23 godine od osnivanja, Radio-televizija Tuzlanskog kantona posluje u vlastitom RTV domu u Tuzli, sa stotinu zaposlenih koji proizvode i emituju cjelodnevni TV i radijski program.

Dio našeg današnjeg programa bit će posvećen godišnjici, a vašoj pažnji posebno preporučujemo dokumentarnu emisiju ''U službi javnosti'' pod špicom Pečat u vremenu, koja je u premijernom prikazivanju danas od 18:00 sati.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik