Vlada Tk osigurala sredstva za rekonstrukciju puta u Vukovijama i Kikačima u Kalesiji

Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je sredstva za sanaciju lokalnog puta koji spaja općine Kalesija - Živinice i  dionice Kikači - Požarnica. Za ove projekte izdvojeno je oko 120 hiljada KM. Radovi bi trebali početi uskoro, obzirom da su uslovi za njihovu realizaciju ispunjeni.

Nakon rekonstrukcije, vožnja na lokalnom putu koji spaja općine Živinice i Kalesiju, trebala bi biti kraća za oko 10 km. Oko 1.500 metara ove dionice biće sanirano nakon čega će biti u velikoj mjeri olakšan protok saobraćaja u ovom dijelu. Vlada Tuzlanskog kantona, donijela je odluku o sufinansiranju ovog projekta.

"Ukupna vrijednost ovog projekta je 300 hiljada KM u kojem opština Kalesija obezbjeđuje 200 hiljada, odnosno 100 opština - 100 privrednici. Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku o finansiranju ove ceste sa oko 100 hiljada KM", istakao je Mirsad Gluhić, ministar trgovine, saobraćaja i turizma Tk.

"Posljednih 15 godina radimo na ovom projektu i danas smo zaokružili finansijsku konstrukciju. Vrlo je važno zato što ćemo kvalitetnije spojiti područje općine Živinice sa Kalesijom i ujedno je važan projekat što će ovdje u ovom poljoprivrednom kompleksu Spreča stvoriti se bolje okruženje", kazao je Ismet Mešić, načelnik po ovlaštenju općine Kalesije.

Makadam na ovoj dionici uzrokovao je probleme i farmi „Spreča“ čije se sjedište ovdje nalazi. Njegova rekonstrukcije omogućit će i bolje poslovanje ove firme.

"Ovaj put do naše farme ružni sliku tehnologije, kvaliteta i svega što mi posjedujemo. Imamo i voćnjak koji će biti i proširen u narednom periodu i ova prašina ruši kvalitet naših proizvoda. Rekonstrukcija nas jako raduje i voljni smo učestvovati u njenoj realizaciji", istakao je Ivica Jožef, direktor farme „Spreča“.
 
U narednom periodu biće saniran put na dionici Kikači - Požarnica. Vlada Tuzlanskog kantona je za ovu svrhu izdvojila 20.000 KM.

"Sredstva je Vlada odobrila, a sredstva će biti implementirana od Direkcije cesta, odnosno iz dijela najmjenjenog za ovu svrhu. Vlada i pored toga što brine o regionalnim cestama, ona je uvijek transparentna i želi pomoći lokalnu zajednicu u rekonstruisanju infrastrukture", kazao je Mirsad Gluhić, ministar trgovine, saobraćaja i turizma Tk.

"Ovo je nekada bio glavni put između Zvornika-Kalesije i Tuzle. Sada prolakom puta kroz tunel Čaklovići, on je dobio sporednu ulogu. Ovaj put je za nas jako važan jer nas bolje povezuje sa opštinom Tuzla, posebno Požarnicu i djelu naše opštine Seljublje" istakao je Ismet Mešić, načelnik po ovlaštenju općine Kalesije.

Na ovoj dionici za sada će biti sanirana makdamska površina, a u narednom periodu ovaj će put biti asfaltiran. Uslovi za realizovanje ovih projekata su ispunjeni, naredni korak je tender za odabir izvođača radova.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik