U Tuzli nema slučajeva bjesnila

Ove godine na području grada Tuzle nisu registrovani slučajevi bjesnila kod životinja, kako pasa lutalica, tako ni kod lisica, koje često zalutaju u grad u potrazi za plijenom ili vodom. Takođe, nedavno je u parku na Ircu pronađena mrtva lisica, što je svakako bio alarm za moguću pojavu bjesnila. Međutim, sudeći po analizi koju je obavio Veterinarski fakultet u Sarajevu, nalaz je bio negativan tako da, i ako je ova životinja došla u dodir sa psima lutalicama, opasnosti nema.

Bjesnilo je zarazna bolest, prenosiva sa životinje za čovjeka te neizlječiva i smrtonosna. Na čovjeka se prenosi ugrizom ili ogrebotinom a sa mjesta ujeda prelazi put od nerava do mozga, poslije čega liječenje nema efekta. Iako bjesnilom mogu biti zaraženi svi sisari, glavni prenosnik ove bolesti u BiH ali i Evropi su lisice koje, posebno u našoj zemlji imaju dodir sa napuštenim psima. Tuzlanski bazen je podložan pojavama pozitivnog bjesnila, kako su nam istakli u Veterinarskoj stanici u Tuzli, naročito kod pasa i lisica, stoga su, nakon pronalaska tijela uginule lisice brzo reagovali te uradili pojačanu dezinfekciju, kako puteva do tako i samog lokaliteta gdje je ova životinja pronađena.

U Veterinarskoj stanici u Tuzli posebno ističu da se, svake godine, po zakonu o dobrobiti životinja, spašavaju pasi lutalice tako što se jedan dio udomljava, drugi dio prevenira a preostali dio se kastrira. Veliki dio pasa na području Tuzle je prošao ovaj tretman. Obavljeni su dehelmentizacija pasa te tretmani protiv bjesnila i kastracija. Tako da, ukoliko se pojavi nova lisica koja je zaražena bejsnilom, psi koji su primili vakcinu imali bi smanjenu mogućnost zaraze.

Bjesnilo u BiH ipak nije toliko često. Međutim, u svijetu od bjesnila umre oko 55 hiljada ljudi. Riječ je o bolesti koja ima fatalan ishod koji se može spriječiti čišćenjem rane sapunom i brzom ljekarskom intervencijom. Ipak, ove godine, na području grada Tuzle nisu zabilježene pojave bjesnila među životinjama, naročito među lisicama koje su čest posjetilac gradova. No, kako zima dolazi, tako će se i ove životinje u potrazi za hranom približiti gradovima, što ostavlja mogućnost pojave ove bolesti.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik