Transparency International : U BiH najkorumpiranije političke stranke

Političke partije u BiH ocijenjene su najkorumpiranijim u sistemu borbe protiv korupcije, a sudstvo i tužilaštvo neefikasni su u toj borbi jasna je poruka iz Transparency International BiH. Takođe ističu da je sudstvo i tužilaštvo apsolutno neefikasni u borbi protiv korupcije što se može zaključiti na osnovnu njihovih procesa i presuda u posljednjih pet godina. Kako poručuju iz ove organizacije, obični građanin BiH u svakodnevnom životu najčešće se susreće sa korupcijom u segmentu obrazovanja, zdravstva i policijskih snaga.

  Konferencija pod nazivom "Borba protiv korupcije u komparativnoj perspektivi", upriličena u Sarajevu povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i Transparency Internationala nije donijela ništa novo što građani BiH već ne znaju. Korupcija je prisutna u svim sferama javnog života a najviše u obrazovanju, zdravstvu i policijskim snagama, istaknuto je na ovoj konferenciji. Međutim, Agencija za prevenciju korupcije u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u BiH planira se pretvoriti u centralnu tačku oko koje će se okupljati svi segmenti društva, institucije i građani BiH te akademska zajednica BiH i da stvore, kako kažu, široki front u borbi protiv korupcije.

Nova strategija za borbu protiv korupcije predviđa proširenje institucionalnih kapaciteta, poboljšanje normativno-zakonskog okvira u borbi protiv korupcije, poboljšanje prevencije u javnom i privatnom sektoru, koordinaciju s pravosudnim sistemom te podizanje javne svijesti. Korupcija u BiH onemogućava ekonomski razvoj, ometa strana ulaganja i povećava troškove poslovanja, međutim, naša država ne samo da nije uradila ništa po pitanju borbe protiv korupcije, već je čak i nazadovala, opominjuća je poruka sa ove konferencije.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik