U Teočaku otkrivena bista kapetana Hajrudina Mešića

Povodom obilježavanja 24-e godišnjice smrti brigadnog generala Hajrudina Mešića, u organizaciji Vlade Tuzlanskog kantona i Općine Teočak, danas je upriličena manifestacija okrivanja biste ovom narodnom heroju.  Tim povodom, odana je i počast učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na mezar heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Dvadeset četiri godine nakon pogibije kapetana Hajrudina Mešića izrađena je bista u Teočaku sa njegovim likom. Njena izrada i otkrivanje za porodicu ovog generala, simbol je da je Hajrudin sačuvan od zaborava. Kažu, ta činjenica za  njih predstavlja utjehu.

Vlada Tuzlanskog kantona, u protekloj godini, izdvojila je sredstava za izradu bista tri heroja oslobodilačkog rata. Za bistu kapetana Mešića izdvojeno je 15 hiljada maraka. U Vladi Tuzlanskog kantona ističu da su izrade bista dokaz da sjećanje na ove heroje ne blijedi.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenog rata, Salko Bukvarvić, ističe da je ovaj datum od velikog značaja za našu zemlju. Obaveza je svih nas da ga obilježavamo, kaže.

Predstavnici Skupštine Tuzlanskog kantona,  svake godine učestvuju u obilježavanju ovog datuma.

Podsjećamo , general Hajrudin Hajro Mešić poginuo je 30. oktobra 1992. godine u Nezuku, općina Sapna, pri pokušaju probijanja koridora prema opkoljenoj Kamenici. Dobitnik je najviših ratnih odlikovanja: Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka. Unaprijeđen je i u čin brigadnog generala i odlikovan Ordenom narodnog heroja oslobodilačkog rata Armije RBiH. Nakon otkrivanja biste, počast ovom generalu odana je i u učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na njegovom mezaru u Sniježnici.

Media

https://www.youtube.com/watch?v=FsSepkhgP_U

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik