U petak počinje obilježavanje 70-te godišnjice izgradnje pruge Brčko-Banovići


Ovih se dana navršava 70 godina od početka radova na izgradnji pruge Brčko-Banovići. Pruga uglja i hljeba, kako su je zvali, i danas plijeni pažnju javnosti. Višednevnim aktivnostima u TK i Brčkom još jednom će biti ukazano na njen značaj i moguće perspektive razvoja.


Obilježavanje sedamdesete godišnjice pruge Brčko- Banovići počet će 4. novembra u Banovićima gdje će tim povodom biti otvorena izložba. Na 22 panoa nalaze se dokazi o historijskoj vrijednosti pruge, koju su još zvali i prugom uglja i hljeba.

-Ona zaista jeste historijska, jer svjedočimo činjenici da i nakon 70 godina od njene izgradnje plijeni pažnju javnosti, napomenuo je Omer Zulić, direktor Arhiva TK.

O tome svjedoči i podatak da se više od 1000 osoba prijavilo za vožnju svečanim vozom sa pet kompozicija, koji će u nedjelju u 10,00 sati krenuti iz Banovića ka Brčkom. Pokrovitelj manifestacije obilježavanja sedam decenija pruge je Vlada TK koja će za obilježavanje ovog značajnog jubileja izdvojiti 15.000 KM.

-Nama je posebno zadovoljstvo to što se smo ove godine naišli na podršku Vlade TK i premijera Gutića kad smo predložili ideju da ovaj jubilej obilježimo na način koji taj događaj traži, istakao je Zlatko Dukić, predsjednik SABNOAR-a TK.

Uz Vladu TK i Brčko Distrikt je pokrovitelj manifestacije.

-Oni imaju ozbiljne planove sa Lukom. Smatraju da je ovo vrlo bitno i važno kroz ovu manifestaciju da ožive rad Luke Brčko, istakao je premijer TK Bego Gutić.

U Brčkom će u ponedjeljak biti održan i okrugli sto “Sedam decenija pruge Brčko-Banovići-historijski, društveni, privredni i razvojni značaj“.

-Gledali smo da otvorimo najvažnija pitanja kroz jedan poseban ugao koja su se ticala pruge to radimo sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i kolegama iz Slovenije, pojasnio je profesor Izet Šabotić.

Medijski pokrovitelj manifestacije je RTV TK koja će ovih dana emitovati različite programske sadržaje posvećene 70 godišnjici pruge Brčko Banovići

-Također bih istakao dokumentarni film sa živim učesnicima i taj film će biti prikazan u ponedjeljak u 21,00 sat u emisiji RTV TK „Pečat u vremenu“, istakao je Almir Mulabećirović, direktor RTV TK.

Na svečanu vožnju prugom Brčko Banovići u nedjelju očekuje se dolazak bivših udarnika i graditelja, kao i Raifa Dizdarevića, nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva Jugoslavije.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik