Vlada TK ostaje otvorena za rješenje problema tri tuzlanske institucije kulture

Nakon što su juče predstavnici gradske uprave Tuzla iznjeli nezadovoljstvo na prijedlog Vlade Tuzlanskog kantona da se promjeni način finansiranja i osnivački udjeli u tri institucije kulture koje su do sada finansirali zajedno sa gradskom upravom, danas su odgovore na ova otvorena pitanja dali Premijer i kantonalni ministri. Trenutni način finansiranja nije u skladu sa Zakonom o trezorskom poslovanju, a izdvajanje ovih institucija dovelo je u neravnopravan položaj ostale institucije kulture u TK. Iako se gradska uprava nije izjašnjavala niti o jednom od ponuđena tri modela rješanja ovog problema, kantonalna vlada i dalje je spremna na razgovor.

Predstavnici Vlade TK smatraju da se finansiranjem tri tuzlanske institucije kulture Galerije porteta, Narodnog pozorišta i Biblioteke "Derviš Sušić”, ostale općine Tuzlanskog kantona stavljaju u neravnopravan položaj.

-U svakoj općini imamo biblioteku u svakoj općini imammo neku drugu ustanovu kulturekoju je potrebno finansirati. Nije kultura samo pozorište, galerija i nije kultura samo biblioteka, istakao je premijer Bego Gutić.

Osim toga finansiranje Narodnog pozorište Tuzla, Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić” i Međunarodne galerije portreta, kažu predsatvnici Vlade, mimo je Zakona o trezorskom poslovanju

Zakon o trezorskom poslovanju podrazumijeva poslovanje preko Jedinstvenog računa trezora svih budžetskih korisnika. To znači da nijedan budžetski korisnik ne može imati vlastiti račun. Ove tri ustanove kulture imaju otvorene svoej račune i finansiraju se preko vlastitih računa, objasnio je ministar finansija Jakub Suljkanović.

Zašto kad se uvidjela suprotnopst sa ovom odlukom ranije nije reagovalo, premijer je pojasnio:

-Vidite mi smo u 2015 preuzeli mandat u februaru 2015. U avgustu smo imali ovu inicijativu ministarstva finansija i tako se realno to ranije nije moglo pokrenuti kada pogledamo tu hronologiju događaja, kazao je premijer.

Za pomenute ustanove kulture Kanton je izdvajao milion KM, iako je u deficitu 93 miliona maraka. Osim toga ustavna nadležnost Kantona u oblasti kulture je provođenje politike. Finansiranje i osnivanje u nadležnosti je općina, odnosno grada.

-Pazite ovdje imamo mehanizam dogovora Grada i Kantona što znači pokazujemo dobru volju da prevaziđemo ovaj problem u narednom periodu, istakao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše izjavu gradonačelnika Imamovića da Vlada Tuzlanskog kantona, koristi imovinu odnosno zgrade, čiji je vlasnik Grad Tuzla među kojima su objekti osnovnih i srednjih škola, zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova TK , njih 60-ak, te da bi mogli tražiti da se isele, premijer Kantona je odgovorio:

-Prema Zakonu o principima lokalne samouprave osnovno obrazovanje je u nadležnosti lokalne zajednice. Mi ćemo biti sretni da gradonačelniku vratimo u nadležnost osnovno obrazovanje. Što se tiče MUP Zakon o unutrašnjim poslovima BiH iz 1990 kada su ukinuti opštinski sekretarijati je ukazao da se ta imovina koja je pripadala opštinskim sekretarijatima pripada MUP-u, a pravni sljedbenik MUP-a je Federalni MUP, tako da od toga nema ništa, istakao je premijer Gutić.

Vlada TK ostaje pri ponudi Gradskoj upravi od prošle godine u pitanju su tri modela finansiranja rada ovih ustanova.

-Prvi model je da se izdvajanja podijele podjednako po 50 odsto, da Kanton preuzme cjelokupna osnivačka prava, a time i finansiranje rada ovih ustanova, kao i da cjelokupno finansiranje preuzme Grad Tuzla, istakao je premijer Gutić.

Iako se gradska uprava nije izjašnjavala niti o jednom od ponuđena tri modela rješanje ovog problema, kantonalna vlada i dalje je spremna na razgovor.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik