Admira Bakic

Admira Bakic

Srbijanski premijer i predsjednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić proglasio je u nedjelju navečer pobjedu na predsjedničkim izborima, a preliminarni neslužbeni rezultati nekoliko izvora pokazuju da bi u konačnici mogao osvojiti između 54 i 57 posto glasova birača izišlih na izbore. Prema podacima agencije IPSOS, na temelju 92 posto obrađenih podataka, Vučić je osvojio 55 posto glasova, na drugom mjestu je bivši pravobranitelj Saša Janković sa 16,3 posto glasova, dok su svi ostali kandidati ispod 10 posto. Luka Maksimović, alias Ljubiša Preletačević Beli, imat će oko 9,4 posto glasova, nekadašnji šef diplomacije Vuk Jeremić 5,7 posto.

U Tuzli je jučer od posljedica srčanog udara preminuo Zvonimir Banović, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Soli – Tuzla i savjetnik u Ministarstvu sigurnosti BiH. Zvonimir Banović rođen je 1963. godine u Tuzli, a najveći dio profesionalne karijere proveo je radeći kao novinar. Radio je kao dopisnik Večernjeg lista i Slobodne Dalmacije, Radija Herceg Bosne i nekolicine drugih medija iz BiH i Hrvatske, a bio je i prvi urednik “Tuzlanskog lista”. Komemorativni skup održaće se u srijedu u Narodnom pozorištu Tuzla u 13 sati, a posljednji ispraćaj najavljen je za isti dan u 14 sati i 30 minuta ispred Komemorativnog centra u Tuzli. Zvonimir Banović biće ukopan na tuzlanskom groblju Borić.

Ugovor o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske domaćim proizvođačima omogućava slobodan izvoz na veliko tursko tržište, uz određena pravila. O ovom se ugovoru najviše govori kod proizvodnje mesa i mesnih prerađevina. Manje je poznato da je ovo velika prilika, koju bi trebali iskoristiti i drugi predstavnici prehrambene industrije, poput mlinara naprimjer. Jedan od takvih je i ''Nezić'' iz Gradačca, iz kojeg navode da je upravo izvoz u Tursku doprinio činjenici da mogu biti zadovoljni rezultatima iz prošle godine.

Više u video prilogu

Sagovornik: Hasan Nezić, vlasnik Mlin ''Nezić'' Gradačac

Prema našim saznanjima, nerijetka je situacija da tzv. početničke domaće kompanije teže uspijevaju ući u lance marketa. Preciznije, nužno je platiti određeni iznos da bi njihovi proizvodi bili postavljeni na rafe marketa. O ovom problemu su nedavno razgovarali sa kantonalnim ministrom trgovine, a ministar je najavio novi sastanak sa predstavnicima trgovinskih lanaca. Kako kaže, ništa ne treba biti barijera za prodaju domaćeg proizvoda.

Više u video prilogu

Izjave: Nahida Vuković, predstavnica ''MaxiVita'' Gradačac

            Mirsad Gluhić, ministar za trgovinu, saobraćaj i turizam TK

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Zlatan Muratović danas je oštro osudio nedavna događanja na RGGF-u. Pozvao je akademsku zajednicu da bude svijetao primjer studentima i da se ograde od svih političkih utjecaja.  

Više pojedinosti u video prilogu:

 Izjava: Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK

Nakon jučerašnje press konferencije koju je održao premijer Tuzlanskog kantona, a koja se odnosila na posljednja dešavanja na Univerzitetu u Tuzli, javnosti se danas obratio jedan od prozvanih, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, Vedad Pašić.  

''Prije svega, želim da pod punom materijalnom, moralnom i krivičnom odgovornošću, izjavim da sam, kao deklarirani i uvjereni antifašista i borac za ljudska prava i slobode, uvijek smatrao i da ću nastaviti smatrati da je genocid u Srebrenici i bosanskom Podrinju historijski fakt i najstravičniji događaj recentne historije Bosne i Hercegovine i cijele Europe, potvrđen brojnim dokaznim materijalima i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu. Kao moralna osoba i akademski radnik i naučnik, uvijek sam se pasionirano borio protiv domaćih i stranih negatora genocida i propagatora neistina o karakteru rata u Bosni i Hercegovini, posebno tokom mog boravka i studija u zemljama zapadne Europe. Isto tako sam se uvijek međutim bez straha suprotstavljao i onim osobama koje zloupotrebljavaju i omalovažavaju veličinu žrtve naroda Srebrenice i bosanskog Podrinja za vlastite dnevnopolitičke i sitnosopstveničke interese'', kazao je između ostalog prof. Pašić. Također navodi i sljedeće - Što se drugog dijela izjave Gosp. Gutića tiče, tojest navoda da sam „neko ko potiče rušenje države, neko ko potiče rušenje Kantona“, izgleda da za Gosp. Gutića „rušilačko“ ponašanje predstavlja moj višegodišnji građanski i sindikalni aktivizam, borba za prava obespravljenih i kriminalnom privatizacijom opljačkanih radnika TK i BiH, zatim aktivizam u cilju smirivanja sigurnosne situacije i artikulacije opravdanih zahtjeva demonstranata tokom događaja 2014. godine, što je stabiliziralo, a ne narušilo sigurnosnu situaciju u Kantonu i državi.'' 

Više pojedinosti u video prilogu:

Izjava: prof. dr. Vedad Pašić, dekan PMF Univerziteta u TUzli

Položaj profesije psihologa i afirmacije zvanja psihologa na području našeg kantona bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa predstavnicima tuzlanske podružnice Društva psihologa u FBiH, navodi se u Informaciji Odjeljenja za informisanje Vlade TK. Kako su istaknuli predstavnici Društva, psiholozi su u našem kantonu suočeni s brojnim izazovima u svakodnevnom profesionalnom angažmanu, te su u vezi s tim pokrenuli brojne aktivnosti kako bi olakšali i unaprijedili svoje djelovanje.

„U vezi sa problematikom psihologije kao struke na području našeg kantona mi smo već upoznali resorna ministarstva zdravstva i obrazovanja. Također, na federalnom nivou u proceduri je i donošenje zakona o psihološkoj djelatnosti, koji bi ovu oblast trebao uskladiti sa evropskim standardima, te će i to donijeti određene novosti sa kojima ćemo se morati suočiti u narednom periodu. Prije svega to se odnosi na usklađivanje trenutnog studija pedagogije i psihologije sa potrebama tržišta rada, a nakon toga i realizaciju specijalizacije iz kliničke psihologije na JZU UKC Tuzla“ rekla je predsjednica podružnice Društva Mitra Mirković.

Premijer Gutić je izrazio razumijevanje za problematiku i izazove koji nas očekuju te istaknuo podršku Vlade Tuzlanskog kantona ostvarivanju ciljeva Društva. „Mi smo upoznati sa problemom kombinovanog studijskog programa i zvanja psiholog – pedagog. Taj program i to zvanje nam je svojedobno bilo potrebno i dobro rješenje, međutim nefleksibilnost univerzitetskih struktura i nespremnost za prilagođavanje tržištu rada, hiperprodukcijom ovog kadra dovela nas je u situaciju da danas imamo oko 300 diplomiranih psihologa pedagoga na evidenciji Službe za zapošljavanje, a da smo istovremeno veoma deficitarni sa zvanjem psihologa koje je veoma srodno zanimanje. Ova situacija se pravovremenom aktivnošću veoma lako mogla preduprijediti“, rekao je premijer Gutić, ističući da će Vlada podržati već pokrenutu inicijativu osnivanja jednopredmetnog studija, koji će omogućiti i kvalitetnu prekvalifikaciju već postojećeg kadra.

Uz podršku ovoj inicijativi premijer Gutić i ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić izrazili su spremnost da se prilikom pripreme Mišljenja na nacrt Zakona o psihološkoj djelatnosti konsultiraju i uvaže određene sugestije Društva psihologa u FBiH.

Vlada Tuzlanskog kantona nastavlja kampanju ''Kupujmo domaće''. Ove godine glavne aktivnosti u ime Vlade vodit će nadležno odnosno Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK. Danas je u Gradačcu ministar Mirsad Gluhić obišao tri domaće kompanije, koje zapošljavaju mlade ljude i imaju izvoznu orijentaciju. U pratnji ministra bili su predstavnici zakonodavne vlasti u TK i FBiH. Riječ je o zastupnici u Skupštini TK, Lejli Vuković i zastupniku u Federalnom parlamentu, Šemsudinu Kavazoviću.

Govore: Mirsad Gluhić, ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj u Vladi TK

                Nahida Vuković, ''MaxiVita'' Gradačac

                Hasan Nezić, Mlin ''Nezić'' Gradačac

                Indira Omeragić, MI99 Gradačac

Povod današnjeg sastanka ministra Gluhića i sekretara Ministarstva Azre Gavranović sa direktorom T.S.E.-Transporti Speciali Europei d.o.o. iz Stupara Nedžadom Hodžićem je iskazan interes za ulaganje u Kompleks „Muška voda“ na Konjuhu i s tim u vezi, na adresu Ministarstva upućeno pismo namjere i ponuda za kupovinu DD „Konjuh“ Kladanj-kompleks „Muška voda“. Ministar je podsjetio da je podnesen zahtjev za otvaranje stečajnog postupka nad DD „Konjuh“ Kladanj, da je imenovan privremeni stečajni upravnik, te da ćemo nakon izvještaja privremenog stečajnog upravnika i odluke stečajnog sudije znati da li su ispunjeni uslovi za otvaranje stečajnog postupka.  Direktor Nedžad Hodžić je naglasio da privredno društvo T.S.E.-Transporti Speciali Europei ima ozbiljne namjere u bavljenju turističkom i ugostiteljskom djelatnošću. Namjera im je da zadrže djelatnost kojom se bavilo privredno društvo „Konjuh“ Kladanj, kao i da prošire kapacitete, zaposle određeni broj radnika potreban za implementaciju njihove vizije uređenja i proširenja postojećeg kompleksa, te da vrate stari sjaj kompleksu koji je bio prepoznatljiv brend ne samo u našoj državi nego i u regionu. Predložena cijena za kupovinu privrednog društva DD „Konjuh“ Kladanj je 300.000,00 KM, a iskazana je spremnost za ulaganje u postojeći kompleks sredstava u visini 2.000.000,00 KM.  Ministar Gluhić je zahvalio gospodinu Hodžiću na njegovoj posjeti i zainteresovanosti za ulaganje u ovaj Kompleks. Istaknuo je njegov značaj za lokalnu zajednicu, ali i za Tuzlanski kanton, kao i širu regiju. Interes Vlade Tuzlanskog kantona, kao vlasnika 67% kapitala i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja jeste očuvati jedinstvo ovog kompleksa koji čine smještajni kapaciteti, zemljište, šuma, igralište, plato na kome su brojne sportske ekipe godinama obavljale kondicione pripreme, naglasio je ministar Gluhić. Značajno je svakako i novo zapošljavanje, koje je pomenuo direktor Hodžić.  Na kraju razgovora, ministar je još jednom izrazio svoju spremnost da razgovara sa svim zainteresovanim privrednim subjektima i pojedincima, koji su iskazali interes za ulaganje u kompleks „Muška voda“ na Konjuhu, odnosno kupovinu kompleksa „Muška voda“ , odnosno kupovinu dioničkog društva „Konjuh“ Kladanj, u čijem sastavu je i ovaj kompleks.

Obilježavanje jubileja, 60. godišnjice rada Srednje Muzičke škole u Tuzli, koja odnedavno nosi ime uvaženog profesora Čestimira Dušeka, bila je tema današnjeg sastanka premijera TK Bege Gutića i ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatana Muratovića sa direktoricom Škole Zrinkom Andrejaš. „Za ovogodišnje obilježavanje godišnjice rada Škola je osmislila bogat muzičko scenski program. Osim koncerata naših učenika, po prvi puta nakon 1982. Godine, ove godine planiramo upriličiti i našim građanima podariti koncert profesora Srednje muzičke škole „Čestimir Dušek“ u Tuzli, a u okviru cjelokupne manifestacije očekujemo i učešće Muzičke akademije, naših sadašnjih učenika i učenika koji su nakon završene naše škole danas studenti Akademije“ kazala je direktorica Andrejaš.

„Cijenimo značaj i ulogu Srednje muzičke škole u Tuzli, te neprocjenjivi doprinos koji ona daje obrazovnom sistemu Tuzlanskog kantona. S tim u vezi, a uzimajući u obzir i značaj same manifestacije obilježavanja jubileja 60 godina rada i djelovanja, obim i visok stepen kvaliteta ove svečanosti , Vlada Tuzlanskog kantona će finansijski, ali i na druge načine podržati njeno održavanje. Time želimo dodatno skrenuti pažnju na značaj ove srednjoškolske ustanove u našem kantonu koja je razvila toliko muzičkih talenata i svima nama podarila eminentnih muzičkih imena“, rekao je premijer Gutić.

Stranica 1 od 32

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Prijava

Korisnik