Ivana Ferković Pašić

Ivana Ferković Pašić

„Retina i vitreoretinalna hirurgija – danas“ naziv je Drugog  simpozija oftalmologa Bosne i Hercegovine s međunarodnim učešćem koji je održan danas u Tuzli.  Na sipoziju su prezentirane  analize  naučnih  radova koji svjedoče da je oftalmologija kao struka u Bosni i Hercegovini  na visokom nivou. Organizator simpozija je  Klinika za očne bolesti  Univerzitetskog Kliničkog Centra Tuzla.

Opširnije u video prilogu.

Sagovornik: prof. dr Vahid Jusufović, načelnik klinike za očne bolesti UKC-a Tuzla

„Strategije i tehnike celebrity odnos s javnostima u ex YU kulturološkom prostoru“ naziv je predavanja koje je mr.sc. Damir Šehanović održao za studente žurnalistike Filozofskog fakulteta u Tuzli. Istraživanja za ovaj rad, provedena među najeminentnijim imenima ex YU muzičara, novinara, glumaca i sportista, djelom su pretočena i u autorovu knjigu „Biti Celebrity“ koja je promovisana prošle jeseni u cijeloj regiji.Rezultati istraživanja uskoro će biti objavljeni i kao naučni rad.
„Evidentno je da živimo u celebrity svijetu. Worholova konstatacija da će svi imati svojih 15 minuta slave odavno se obistinila. Danas slavni žele biti svi, od političara i doktora do novinara i kuhara. Na žalost ili na sreću, samo neki koriste ispravne strategije i tehnike  i uspjevaju preživjeti i ostati u igri i nakon inicijalnih 15 minuta“ pojašnjava Šehanović.
Seriju predavanja na temu strategija i tehinka u celebrity svijetu, Damir Šehanović nastavlja na Fakultetu političkih  nauka u Banjoj Luci nakon čega su planirana i gostovanja na fakultetima u Mostaru, Sarajevu i Beogradu.

Savez osoba sa invaliditetom Federacije BiH već godinama vodi borbu za izjednačavanje prava svih osoba sa invaliditetom. Temelje je na Konvenciji o pravima ovih osoba. Borba nije bila uzaludna i već se naziru dobri rezultati. Tim povodom danas je u Tuzli ogranizovana konferencija za medije.
Opširnije u video prilogu

Sagovornik: Zijad Arapčić, predsjednik Saveza osoba s invaliditetom FBiH

Premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić sa saradnicima je danas posjetio Općinu Kladanj. U razgovoru sa općinskim načelnikom, dogovorili su nastavak finansiranja i sufinansiranja nekoliko projekata od čega je posebno značajan  projekat rekonrstukcije Srednje mješovite škole, dovršetak gradnje sportske dvorane kao i izgdradnja puta do turističkog kompleksa Muška voda koji je trenutno pod stečajem.

Opširnije u video prilogu.

agovornici:  Bego Gutić, premijer TK, Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK,  Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK, Jusuf Čavkunović, načelnik Općine Kladanj

Danas je na UKC-u Tuzla održano pradavanje o unakrsnoj transplantaciji bubrega u organizaciji Achibadem medicinske grupacije. Predavanje je održala prof. dr Ulkem Čakr, jedna od vodećih ljekara u oblasti translplantacije bubrega.   
Opširnije u video prilogu.

TO1: Sagovornici: dr. Edin Suhonjić, menadžer Achibadem group za TK,  prof.dr Ulkem Cakir, transplant program Achibadem gorup Turska i dr. Edin Buljugić, regionalni supervizor Achibadem group

Danas je u krugu Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli upriličen tradinionalni vaskršnji prijem za predstavnike vlasti u TK. Ovo je bila prilika da se sveštenici zahvale na podršci u radu Srpske pravoslavne crkve u Tuzli.

Opširnije u video prilogu.

Sagovornik: Milan Topić, protojerej-stavrofor Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli

Povodom 15. aprila Dana armje R BiH , Savez demobilisanih boraca TK uprilčio je prijem za deset boraca kako bi im uručili jednokratnu novčanu pomoć. Centralna manifestacija obilježavanja Dana armije za Tuzlanski kanton biće organizirana u Lukavcu nizom prigodnih aktivnosti.

Opšrinije u video prilogu

Sagovornici: Niaz Hodžić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TKi Izet Đulić, predsjednik organizacije demobilisanih boraca Općine Lukavac

Pravoslavna i katolička crkva danas obilježavaju Cvjetnu nedjelju. Cvijeti ili Cvjetnica blagdan je koji simbolizira carski i svečani ulazak Isusa Krista u Jeruzalem i posljednja je nedjelja pred Uskrs/ Vaskrs.

Opširnije u video prilogu.

Na graničnim prijelazima u putničkom i teretnom prometu čekanja nisu dulja od 30 minuta, priopćio je u nedjelju HAK.
 
 U subotu navečer u dogovoru s Europskom komisijom suspendirana je primjena uredbe o pojačanoj kontroli na schengenskoj granici Slovenije i Mađarske prema Hrvatskoj zbog višesatnih zastoja koje je njezina primjena izazvala a aktivirane su ciljane kontrole putnika.
 
U petak je stupila je na snagu europska uredba kojom je ojačana kontrola provjerom putnika u raznim bazama podataka na granicama. Uvođenje sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Hrvatske, Slovenije i Mađarske dovelo je do višesatnih zastoja i kolona na hrvatskim granicama, prenosi Hina.
 
Načelnik uprave za granicu u Ravnateljstvu policije Zoran Ničeno rekao je u subotu da se stari režim, odnosno da su se ciljane provjere koje su predviđene tom uredbom počele primjenjivati na granici prema Sloveniji i Mađarskoj.
 
 "Stari režim, odnosno ciljane provjere koje su predviđene tom uredbom su se počele primjenjivati, no važno je napomenuti da je hrvatska policija cijelo vrijeme trajanja sustavnih provjera aktivno radila na tome da su se ta popuštanja radila u skladu s dogovorom s mađarskom i slovenskom policijom i pratila kako bi maksimalno olakšala putnicima promet", rekao je Ničeno u HRT-ovom Dnevniku 3.
 
Pojasnio je da su ciljane kontrole uvedene umjesto sustavnih provjera, dakle njima se sustavno provjeravaju državljani trećih zemalja, a ciljano po nekom profiliranju samo određeni državljani EU. Ova obustava se treba primjenjivati i u Sloveniji i u Mađarskoj i u Hrvatskoj s obzirom na to da su granični prijelazi kao i procedure na njima mahom zajednički.
 
Nova uredba od 15. ožujka, kaže, nije obustavljena već se primjenjuje u tom dijelu u smislu ciljanih kontrola, a sustavne provjere su ukinute i radit će se kroz ovaj tjedan da se dogovori točno koji će to biti periodi u kojima će sustavne kontrole biti u primjeni.
 
 Nakon što je u subotu povjerenik Europske unije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos upoznat s problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok prometa, dogovoreno je da se privremeno derogira primjena Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Sloveniji i Mađarskoj. (FENA)

Na području cijele Europske unije u ponoć je suspendiran Schengen, odnosno na snagu je stupila Uredba Europskog parlamenta i vijeća o sustavnoj provjeri na graničnim prijelazima. To praktički znači da su između svih članica Europske unije spuštene rampe i nitko bez detaljne provjere dokumenata ne može proći iz jedne države u drugu, a naravno ni iz trećih zemalja na prostor Europske unije.

Ovaj novi granični režim donijet će velike gužve na graničnim prijelazima, priznaju u ravnateljstvu hrvatske policije. Posebno se velike gužve očekuju na unutarnjoj granici EU prema Sloveniji i Mađarskoj. Naime, službenici granične policije svih zemalja EU morat će provoditi sustavnu provjeru svih putnika kroz dvije baze podataka: nacionalnog Informacijskog sustava i Interpolovu bazu podataka. Do sada se ta provjera nije obavljala prema državljanima članica EU, a sada će biti kontrolirani svi. U MUP-u RH posebno upozoravaju državljane trećih zemalja kako pri ulasku u Hrvatsku moraju imati putnu ispravu ne stariju od deset godina koja mora biti važeća barem tri mjeseca nakon planiranog datuma odlaska iz države članice. Osim toga, ako vlasnik nema biometrijsku putovnicu, a nastavlja put dalje iz Hrvatske, mora imati schengensku vizu u putovnici, što, naravno, važi i za državljane BiH, piše Jutarnji list. Nadalje, moraju opravdati svrhu i uvjete boravka te imati dovoljno sredstava, kako za vrijeme boravka, tako i za povratak u svoju državu ili za tranzit do treće zemlje. Za osobe trećih zemalja u dostupnim bazama podataka ne smije biti izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska te ne smiju predstavljati prijetnju za javni poredak, međunarodnu sigurnost, javno zdravlje ili međunarodne odnose bilo koje od država članica. Kako bi pokušali što više smanjiti gužve na granici, Ravnateljstvo policije na teren šalje sve raspoloživo ljudstvo i tehniku. Slovenska policija također obećanje da će povećati broj policajaca s dodatnom opremom na graničnim prijelazima te otvaranje dodatnih staza za automobile. Slovenska policija predviđa da će u prvim danima primjene uredbe biti više sumnjivih osoba koje će morati isključiti iz prometa i predati ih na daljnju obradu. O kolikom se povećanju pregleda osoba radi najbolje govore predviđanja slovenske policije. Ako se broj putnika zadrži na razini od prošle godine, na GP Macelj bi bilo pregledano 9,1 milijun putnika, odnosno 225 posto više nego 2016. godine, na GP Bregana 14,3 milijuna putnika ili 130 posto više, na GP Kaštel 7,2 milijuna putnika ili 800 posto više. (FENA)

Stranica 1 od 7

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik