Zlatan Jahic

Zlatan Jahic

Kako bi se čekanje za prelazak granice smanjilo što je više moguće, hrvatska policija poduzima sve raspoložive mjere, angažiran je maksimalan broj policajaca, koriste se svi materijalni i tehnički resursi, a sve dostupne trake bit će  otvorene sukladno intenzitetu prometa, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo prometa RH.

S obzirom da se nakon uskršnjih blagdana velik broj ljudi vraća prema državama Europske unije, hrvatska policija procjenjuje kako će u ponedjeljak doći do povećanja gužvi i čekanja na prelazak granice, prvenstveno na izlasku iz Hrvatske prema Sloveniji.

Ciljanu graničnu kontrolu prema građanima EU s pravom slobode kretanja slovenska policija primjenjuje tek nakon višesatnih zastoja pa su gužve i čekanja vrlo vjerojatni, navodi MUP RH.

 Hrvatska policija poduzima sve raspoložive mjere da se koliko je moguće više smanje čekanja na granicama. Angažiran je maksimalan broj policijskih službenika, koriste se svi materijalni i tehnički resursi, a sve dostupne trake bit će otvorene sukladno intenzitetu prometa.

 Za državljane Europskog gospodarskog prostora (zemlje EU-a te Norveške, Islanda i Lihtenštajna) i Švicarske Konfederacije hrvatska policija će, ako to bude potrebno, preusmjeravat  prometa na manje granične prijelaze na kojima ne bude većih gužvi.

 U suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom MUP je pripremio 'aktivnosti potpore' putnicima koji će čekati na graničnim prijelazima Bregana i Macelj.

 Kako bi izbjegli gužve i zastoje, MUP poziva sve putnike da prate informacije o stanju prometa na graničnim prijelazima koje redovito objavljuje HAK na svojim internetskim stranicama.

Obilježava se 24. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Ahmići, u blizini Viteza, koje su ubili pripadnici HVO-a u napadu 16. travnja 1993. godine.

Među ubijenim stanovnicima Ahmića su i roditelji, te još 22 člana obitelji Hajrudina Pezera.

- Žali Bože tog naroda. Još nisam pronašao majku i volio bih da mi netko javi, pogotovo od susjeda, ukoliko znaju gdje se nalazi njeni posmrtni ostaci - kazao je Pezer.

U Udruzi građana žrtava rata "16. april" ponovno su upozorili da tijela 29 žrtava još nisu pronađena, a kako bi se rasvijetlila njihova sudbina postavljen je plakat sa imenima i fotografijama ubijenih.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba na ukupno 95 godina zatvora, potvrdio je Feni Denis Džidić iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Od toga je Haški trubunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića

-  Haški tribunal izrekao je presude i za Dragu Josipovića, Vladimira Šantića, Miroslava Bralu i Antu Furundžiju. Tihomir Blaškić bio je osuđen na 45 godina zatvora, prvostupanjskom presudom, ali je nakon apelacije oslobođen krivice za zločine u Ahmićima, te je osuđen na devet godina zatvora za druge zločine - kazao je Džidić.

Obilježavanje 24. godišnjice zločina u Ahmićima počelo je dočekom u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vitezu, te vjerskim obredom u Starom Vitezu, a bit će nastavljeno u džamiji u Ahmićima i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u tom selu.

(FENA) N.M.

U požaru koji je sinoć, oko 22 časa izbio na vikendici, koja se nalazi pored jezera Sniježnica kod Teočaka, izgorjele su tri osobe

.Nastradali su Sanel poznatiji kao Saša Ibrahimović (41) i njegov dvanaestogodišnji sin Vedin Ibrahimović, te njihov prijatelj Safet Mehić zvani Sajto (50) koji je bio vlasnik izgorelog objekta, piše Glas Drine.

Očevici kažu kako su požar primjetili sa druge strane jezera, ali zbog nepristupačnosti terena nisu mogli priteći u pomoć radi gašenja.

S obzirom da je objekat bio uglavnom od drveta, vatrena stihija ga je „progutala“ za kratko vrijeme. Prema riječima ribočuvara na jezeru Sniježnica, Huse Hasanovića, pretpostavlja se da su nastradali spavali kada je plamen izbio i da su, najvjerovatnije, prvobitno ugušeni dimom a potom izgoreli.

Sanel Saša Ibrahimović i njegov sin Vedin živjeli su u Srednjoj Trnovi kod Ugljevika. Sa suprugom se rastavio, a iza njega su ostala još dva sina, jedan sedmi razred, a drugi deveti, koji školu pohađaju u Teočaku.

Safet Mehić je rodom iz Teočaka, a živo je u Bijeljini. Za rodni kraj je bio emotivno vezan, tako da je tu sagradio vikendicu pored s jezera, u mjetu Here, gdje se često odmarao uz ribolov.

Još od jutarnih sati službenici Policijske stanice Teočak i OKP Kalesija zajedno sa kantonalnim tužiocem i inspektorima su na terenu, vrše uviđaj i uzimaju potrebne izjave. Ugljenisana tijela unesrećenih su i dalje na licu mjesta. Od objekta u kome su tri osobe nastradale ostalo je samo zgarište.

Osmog aprila prije 25 godina, tadašnji živinički policajci i pripadnici Patriotske lige, u ranim jutarnjim satima, iz Svojata su otišli na Kula Grad kraj Zvornika, kako bi branili Bosnu i Hercegovinu od agresije na njenoj istočnoj granici. Tada je poginuo Izet Selimović, prvi šehid općine Živinice. Tim povodom, obilježavajući ovaj značajni datum, u Svojatu je položeno cvijeće i proučena fatiha za sve poginule borce a održan je i historijski čas, kako bi se nove generacije upoznale sa ovim događajem značajnim za odbranu BiH. ( više u video prilogu )

kamerman: Mirzet Lokmić

 To1 Ševal Bašić, generalni sekretar Saveza udruženja policije TK

To2 Ibrahim Mušić, predsjednik organizacije boraca Patriotrke lige Živinice

To3 Samir KamEnjeković, načelnik općine Živinice

Na Izvještajno-programskoj sjednici Skupštine Udruženja umirovljenika grada Tuzla, danas su usvojeni Izvještaji o radu i finansijskom poslovanju u protekloj godini i program rada i plan prihoda za 2017 godinu. Također je povećan iznos novaca koji se daje za posmrtnine te je konstatovano da se za za posmrtnine svakog mjeseca izdvaja oko 50.000 maraka i da se ta sredstva moraju predvidjeti finansijskim planonom. ( VIŠE U VIDEO PRILOGU )

Kamerman: HHhHasan Mujčinović

To 1 Gabrijel Jokić, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja penzionera Tuzla

Mirnom šetnjom srebreničke majke, zajedno sa članovima različitih udruženja i građanima Tuzle, i danas su podsjetili na genocid koji je 11. jula. 1995. godine počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici. Svoju borbu da se Srebrenica više nikada i nikome ne ponovi ove hrabre žene nastavljaju dalje, kao i do sada, svakog jedanaestog u mjesecu. A fotografije na panoima i imena, izvezena na jastučićima, tišinom opominju i podsjećaju. ( više u video prilogu )

Kamerman: Emir Smajić

To 1, 2 Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice

Prva međunarodna škola ultrazvuka Ian Donald Tuzla danas je zvanično otvorena u Tuzli. Naučna konferencija okupila je najveće stručnjake iz oblasti ultrazvučne dijagnostike, ginekologije i akušerstva, a tokom konferencije biće prezentovan 21 naučni rad. Predavanja na konferenciji usmjerena su na posljednja saznanja i dostignuća vezana za temu “Ultrazvuk i fetalne malformacije”. ( više u video prilogu )

Kamerman: Hasan Mujčinović

To 1 dr Suada Tinjić, direktorica Škole ultrazvuka Ian Donald Tuzla

To 2 prof.dr Asim Kurjak, osnivač i direktor Međunarodne "Ian Donald" škole

To 3 prof. dr. Fahrija Skokić, pomoćnik direktora za medicinske poslove Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla

Vijećnici u Sapni danas su usvojili Izvještaj o izvršenju Budžeta općine Sapna u iznosu od 2 miliona i 330 hiljada maraka, te podržali rad općinskog načelnika i općinskih službi za proteklu godinu. Potvrđena su i imenovanja predsjednika i članova Uprvanog odobora u Domu zdravlja Sapna i Centru za socijalni rad Sapna. ( više u video prilogu )

Kamerman: Mirzet Lokmić

To 1,2,3 Fehadija Ahmetović, predsjedavajući OV Sapna

Tuzla će 07. i 08. aprila 2017. godine biti centar nauke iz oblasti ultrazvuka u medicini, na Prvoj međunarodnoj školi ultrazvuka Ian Donald. Na dvodnevnoj naučnoj konferenciji će biti prezentovan 21 naučni rad, a poznati svjetski stručnjaci iz oblasti ultrazvuka će držati predavanja o posljednjim saznanjima vezanim za temu “Ultrazvuk i fetalne malformacije”. ( više u video prilogu )

Kamerman: Hasan Mujčinović

To 1,2 dr Suada Tinjić, direktorica Škole ultrazvuka Ian Donald Tuzla

To 3 dr. Asja Muratović

Danas je u Tuzli i zvanično započela Specijalna olimpijadu "BoHeMSA" koja će trajati do 7. Aprila i koja okuplja preko 400 učesnika. Organizator cjelokupnog takmičenja je Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini „BoHeMSA“ lokalni komitet Tuzla, zajedno u saradnji sa Medicinskim fakultetom Tuzla i Univerzitetom u Tuzli. Generalni pokrovitelji projekta su Bošnjačka Zajednica Kulture „Preporod“ Sjeverne Amerike, kao iVlada Tuzlanskog kantona. ( Više u video prilogu )

Kamerman: Mirsad Jusić

To 1 Nermin Alibašić, koordinator projekta Udruženje studenata medicine u BiH ( BoHeMSA )

To 2 Senija Orlović, potpredsjednica Bošnjačke zajednice Kulture Preporod Sjeverne Amerike

To 3 učesnici

To 4 Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje, nauku, kultuu i sport TK

Stranica 1 od 8

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Prijava

Korisnik