Anela Husić

Anela Husić

Niske temperature i aprilski snijeg prouzrokovale su velike probleme  poljoprivrednicima, posebno voćarima.  Proizvođači maline okupljeni u Udruženje“ Bery“ Živinice   pod ovom kulturom   imaju oko 200 dunuma. Procjenjuju da je  oko 60 %  zasada  dijelom ili potpuno uništeno.  Strahuju  da bi šteta mogla biti totalna  obistine li se najave meteorologa o niskim temperaturama   narednih dana. Iz nadležnih institucija  navode  da  je još uvijek rano govoriti o procjeni šteta na usjevima i voćnjacima.

Priču pogledajte u video prilogu.
Sagovornici: Dario Grgić, voćar
Aldin Hodižić, sekretar Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Bery“Živinice

Nova ženska inicijativa sinoć je u Tuzli organizovala okrugli sto pod nazivom „Maloljetniča trudnoća - poraz zajednice“. Cilj je podići svijest zajednice o ovom problemu.  Više pogledajte u video prilogu.
Sagovornici: Amela Hajvaz, predsjednica Nove ženske inicijative Tuzla
Bahrudin Hadžiefendić, ministar za zdravstvo Tk


Savez logoraša u BiH, Medžlis Islamske zajednice Janja, Udruženje logoraša i demobilisanih boraca Bijeljina - Janja danas su cjelodnevnim programom obilježili 25. godišnjicu zločina nad Bošnjacima Janje i Bijeljine i godišnjicu formiranja logora "Batković". Koncentracioni logor "Batković" bio je jedan od najvećih i najzloglasnijih logora u Bosni i Hecegovini i jedno od glavnih mučilišta civila tokom agresije na našu državu.


Opširnije u video prilogu.

Sagovornici: Mehmed Đezić, bivši logoraš
                   Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH
                    Vahidin Mulamstafić, predsjednik demobilisanih boraca Biljine


Proljetna sjetva na području Tuzlanskog kantona je u toku. Planom je predviđeno žitaricama, povrtim, industrijskim i krmnim biljem zasijati oko 50 hiljada hektara zemlje, što je manje za 0,25 % nego u protekloj godini. Prema informacijama resornog ministarstva sa terena, plan proljetne sjetve se ralizuje planiranom dinamikom.

Više pogledajte u video prilogu.
Sagovornik: Samid Šarac, Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Tk
Danas se obilježava Međunarodni dan Roma u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u historiji Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Prvi kongres Roma rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika kao i službenim prihvatanjem naziva ˝Rom˝. Romski aktivisti ocjenjuju da Romi u Bosni i Hercegovini ne mogu biti zadovoljni položajem u kojem se nalaze. Kažu da je više od 95 posto Roma bez stalnih mjesečnih primanja, oko 40 do 50 posto Roma u FBiH nema zdravstveno osiguranje i živi u neadekvatnim uslovima.

Opširnije pogledajte u video prilogu.
Sagovornici: Mehmed Mujić, saradnik za romska pitanja u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tk
                   Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja „Euro Rom“ Tuzla


Sinoć je u Tuzli promovisana knjiga „Nefarmakološki tretman Parkinsonove bolesti“ autorica prof.dr. Elizabeta Popova-Ramova i Biljane Angelovske iz Republike Makedonije . Cilj je društvu približiti komplementarne metode u liječenju ove bolesti.

Opširnije u video prilogu.
Sagovornice: prof.dr.Elizabeta Popova-Ramova, autorica knjige
                    Vesna Sofronijevska, fizioterapeut Kliničko-bolnički centar Bitolj, Makedonija
                    prof.dr.Edina Šarić, recezentkinja
U Gradačcu je danas počeo 7. gradačački sajam organskih proizvođača „Eko-etno BiH“. I ovog puta organizator, Savez udruženja "Mreža žena–veliko srce u BiH" se potrudio da posjetitelji, tokom dva dana Sajma, na jednom mjestu vide sve bogatstvo i potencijale koje imamo u oblasti organske i tradicionalne proizvodnje i prerade voća i povrća, ljekovitog i začinskog bilja, meda i pčelinjih proizvoda.

Opširnije u video prilogu.

Sagovornici: Almasa Huskić, predsjednica Udruženja mreža žena „Veliko srce“Gradačac
 Edis Dervišagić, načelnik Gradačca
Mirsad Gluhić, ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK

Danas je održano i Općinsko vijeće Gradačac. Vijećnici su usvojili Plan upisa u srednje škole na području Gradačca za 2017- 2018-tu školsku godinu. Usvojen je i Nacrt odluke o vodosnadbijevanju ove općine.

Opširnije u video prilogu.
Sagovornik:Husein Kujraković, predsejdavajući OV Gradačac

U Mješovitoj srednjoj građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli danas je održan seminar za maturante osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona. Cilj je učenicima predstaviti smjerove koja ova škola nudi i pomoći im da riješe dileme oko upisa u srednju školu. Stručna zanimanja koja ova škola nudi potrebna su tržištu rada, istaknuto je ovom prilikom.

Opširnije u video prilogu.
Sagovornici: Mevludin Ferhatović, direktor Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole Tuzla
                  Reuf Salihović, učenik OŠ Brčanska Malta
                  Belma Čikarić, učenica OŠ Brčanska Malta
                 Mevludin Ferhatović, direktor Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole Tuzla

Protekla hladna zima dovela je do pojačanog prisustva pčelinjih bolesti i oštećenja blizu 60 % pčelinjeg fonda u Bosni i Hercegovini. Iz Udruženja pčelara Tuzla ističu da je stanje alarmanto i upućuju apel nadležnim organima da pronađu mogućnost saniranja nastalih šteta. Ističu, ovaj problem bi mogao uticati i na ostale poljoprivredne grane.

Opširnije u video prilogu.
Sagovornici : Branislav Simić, član Udruženja građana pčelara Tuzla
                         Mubera Isabegović, predsjednica Udruženja građana pčelara Tuzla


Stranica 1 od 20

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik