Saopštenje Sportskog saveza grada Tuzla povodom posljednjeg Izbora sportiste grada Tuzle za 2016. godinu

Sportski savez grada Tuzla želi da izađe sa saopćenjem za javnost a u vezi dešavanja oko posljednjeg Izbora sportiste grada Tuzle za 2016.

Prije svega treba reći da su nominacije pristigle od strane klubova i da je stručni žiri imao zadatak da na osnovu važećeg Pravilnika boduje pristigle nominacije. Stručni žiri se prilikom bodovanja pristiglih nominacija striktno vodio Pravilnikom Izbora sportiste godine Sportskog saveza grada Tuzla, te da su sve odluke donešene jednoglasno.

Treba naglasiti da su u izradi važećeg Pravilnika učestvovali i oni kojima sada isti ovaj pravilnik nije dobar, a imali su i imaju i dalje priliku da ga mjenjaju, naravno poznavajući i procedure za njegovu izmjenu. Nije nam jasno kako je moguće da bilo ko uzima sebi za pravo da minimalizira postignute rezultate sportista koji su nagrađeni na ovogodišnjem Izboru sportiste grada Tuzla, ujedno ne želeći da se vodi odredbama Pravilnika Sportskog saveza grada Tuzla pa i Pravilnika o kategorizaciji sportista na nivou BiH.

Svi nagrađeni sportisti su svoje nagrade dobili sasvim zasluženo, a sportskim autoritetima poručujemo da ne minimaliziraju njihove postignute rezultate, nego da se potrude da pomognu našim mladim sportistima da postižu što je moguće bolje rezultate.

Kako je u prethodnim saopčenjima pomenuto da je stručni žiri sasvim neosnovano svrstao sportove na Olimpijske i prepoznate Olimpijske sportove, želimo da ukažemo na činjenicu da se po istom principu vršio izbor sportiste i prethodnih godina. Tvrdnja da je nešto urađeno neosnovano ne stoji, jer ih moramo uputiti na Pravilnik o kategorizaciji sportista Bosne i Hercegovine. Upravo u tom pravilniku, od 2009 godine, sportovi su podjeljeni na Olimpijske i Neolimpijske sportove, a unutar ove podjele utvrđene i kategorije. Izmjenama ovog pravilnika od 2016 godine, smanjen je broj kategorija a posljednje izmjene su učinile da je ovaj Pravilnik manje fleksibilan u odnosu na onaj prije izmjena. Međutim i ovaj Pravilnik također odvaja sportiste po kategorijama, tako da u svjetsku A klasu spadaju samo:

-          sportisti u individualnim sportovima ili sportisti u ekipnim sportovima koji su jednu medalju na Olimpijskim igrama, svjetskim, evropskim prvenstvima ili klubskom evropskom prvenstvu svjetskog nivoa,

-          sportsti koji su na drugom zvaničnom takmičenju priznatom od matične federacije postavili olimpijski, svjetski ili evropski rekord.

Na navod da se karate sport treba tretirati kao Olimpijski sport, jer je uvršet u program olimpijskih igara 2020 u Tokiju, Sportski savez grada Tuzla također želi da se očituje.

Želimo da naglasimo da u Olimpijskom Komitetu BiH nema niti jednog predstavnika kareta sporta, Upravnom odboru niti u Skupštini Olimpijkog komiteta. Također želimo da naglasimo da postoje i određeni zahtjevi Međunarodnog olimpijskog komiteta kako bi naši takmičari mogli učestvovati na Olimpijskim igrama 2020 godine. Želimo predočiti činjenicu da je Rješenjem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine odbijen zahtjev Karate saveza Bosne i Hercegovine, od 25.05.2016. godine, za upis promjena u Registru udruženja kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, a što je također vezano za ispunjenje uslova postavljenih od strane MOK-a.

Treba reći da je drugačije tretiranje sportova unutar Pravilnika moguće, kroz izmjenu Pravilnika, ali da se za to trebaju dostaviti vjerodostojni dokazi.

Sportski savez Grada Tuzla

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik