Print this page

UO KSBiH: Nepravda ako sve svalimo na pleća selektora i igrača

Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine objavio je svoje viđenje događanja u proteklih nekoliko mjeseci, te nakon završenih kvalifikacija za Eurobasket 2017. godine, ističučći da su, uprkos velikim problemima s kojima je suočen, djelomično realizirali ambiciozne ciljeve u 2016. godini, a da su novi veliki izazovi tek pred njima.

- Pod velikim pritiskom dugova nastalih u prethodnom periodu koji su rezultirali s nekoliko uzastopnih blokada računa, uz nove spoznaje o zloupotrebama funkcija unutar Saveza koje su rezultirale stjecanjem protupravne imovinske koristi od strane pojedinaca u Savezu i istragom nadležnih institucija, te uz neviđeni progon pojedinih medija koje nikako ne možemo smatrati dobronamjernom kritikom, konstatiramo da smo djelomično realizirali naše ambiciozne ciljeve u 2016. godini, a da su novi veliki izazovi tek pred nama - navodi se u saopćenju Upravnog odbora.

Smatraju da je "uvođenja reda u rad KSBiH" dovelo do snažnih reakcija onih "kojima istina ne odgovara", ali da se "morao napraviti rez".

- Jednom se morala napraviti organizacija utvrđena statutom, a ne interesima pojedinaca i grupa i emocijama. Jednom se morao zaustaviti sumnjivi odliv naših talenata koji počinju preko noći nastupati za druge zemlje. Jednom se morala uključiti cijela košarkaška BiH, a ne grupica samoproklamiranih eksperata. Ma koliko mi u BiH teško postizali dogovore, samo dogovorom i uzajamnim profesionalnim odnosom možemo imati trajne rezultate, sve ostalo su ad hoc uspjesi kojima se na kraju okiti grupa ljudi koja je najmanje radila na stvaranju igrača i trenera i ambijenta za rad, a više na samohvali - saopćeno je.

Muška seniorska reprezentacija plasmanom na drugu poziciju u grupi u kvalifikacijama nije se plasirala na Eurobasket. UO KSBiH smatra da su odluke koje je donio vezane uz nastup reprezentacije bile brze, teške, mnoge uvjetovane već zadanim pozicijama, te da mogle biti i bolje, ali da bi bola nepravda da sve treba "svaliti na pleća selektora i igrača".

- Zahvalni smo selektoru Mulaomeroviću što je volonterski prihvatio voditi podmlađenu selekciju opterećenu bremenom prošlih vremena. Dvije pobjede i dva poraza nisu sramota, naravno, nisu ni uspjeh. Pojedini igrači, s druge strane, ne osjećaju kult reprezentacije, neki su (nadamo se trenutno) umorni od košarke, neki od stalnih tenzija iz proteklog perioda, neki jednostavno ljudski rečeno premladi da bi prihvatili sve izazove profesionalnog sporta. Nešto od nabrojanog je do njihovog, a nešto i do našeg djelovanja i uticaja - smatraju u KSBiH.

Košarkaše BiH prvi put očekuju nastup u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo po novom sistemu koje će omogućiti veći broj utakmica na duži period i smanjiti tenzije brzih kvalifikacija kojima su izložene sve reprezentacije u Evropi.

- Mi odličnu perspektivu imamo, kao i dovoljno vremena da joj se ovaj put posvetimo manje opterećeni svakodnevnim dramama kojima smo svjedočili kroz vrijeme iza nas. Nemojmo zaboraviti da istu takvu pespektivu imamo i u ženskoj košarci. Naše djevojke do 20 godina ostvarile su 11. mjesto na proteklom Evropskom prvenstvu, što je najveći uspjeh ženske košarke u mlađim kategorijama od osnutka KSBiH. Naše djevojke do 18 godina su se po prvi put plasirale u A diviziju, a djevojke do 16 godina prvi put nastupile na Evropskom prvenstvu nakon višegodišnjeg odsustva - navodi se u saopćenju.

Bh. kadeti su ispali iz A-divizije, ali to se u njihovoj generaciji često događa, smatraju u KSBiH, ali ova generacija koja je dominantno sastavljena od petnaestogodišnjaka nije imala priliku natjecati se u Ligi mladih u punom kapacitetu koji će joj iduće godine biti vraćen što je dijelom razlog neuspjeha.

- Naši momci do 17 godina su deveti u svijetu, a malo je nedostajalo za plasman U20 selekcije u A-diviziju. Nastup naše najperspektivnije U18 selekcije je odgođen zbog vanrednih događaja u Turskoj i nakon što FIBA objavi novi termin očekujemo nove nastupe naših najvećih talenata, od kojih neki već imaju i seniorsko iskustvo. Prvi put u istoriji BiH je prijavila nastupe svih košarkaških reprezentativnih selekcija na koje ostvaruje pravo učešća. I to s unaprijed plaćenim kotizacijama što se nažalost u našoj državi mora navoditi kao kuriozitet - navodi se u saopćenju.

UO KSBiH, dodaju, u narednom periodu treba da uspostavi sistem, a koji je temelj modernog sporta.

- Na nama je priznamo sve pogreške i iz njih naučimo. Na nama je da svim nadležnim tijelima ukažemo na nezakonitosti, kao što je na nama da platimo dugove bivših uprava prema kompanijama i pojedincima koji su bili bezgranično strpljivi. Na nama je da državu uključimo u većem obimu, jer je sportska radost ono to nam istinski nedostaje i ono što svaku državu čini prepoznatljivom u svijetu. Za to je potrebno više odricanja i predanog rada, više struke, ali i više podrške javnosti ili blagonaklone kritike - ističe se u saopćenju.