Print this page

Morinari Watanabe novi predsjednik Svjetske gimnastičke federacije

Danas je u Tokyuodržan 81. FIG Kongres (Svjetska Gimnastička Federacija) na kojem je učestvovalo 119 zemalja članica FIG. Na ovom prestižnom svjetskom događaju biran je novi predsjednik i  rukovodstvo FIG za sljedeći četverogodišnji mandat. 

Članovi FIG su umjesto dosadašnjeg predsjednika Brune Grandija (ITA), kojem je istekao mandat,  velikom većinom glasova (100:19) izabrali Morinari Watanabea (JAP).

Watanabe se zahvalio svim učesnicima kongresa i obećao da će u svom mandatu pokrenuti projekte za unapređenje gimnastike u cijelom svijetu, a naročito je napomenuo da će posebno obratiti pažnju zemljama u kojima je gimnastika manje razvijena. Morinari Watanabe je posjetio Bosnu i Hercegovinu u junu ove godine i upoznao se sa stanjem gimnastičkog sporta u našoj državi. 

Na kongresu Bosnu i Hercegovinu je predstavljao v.d. predsjednik Gimnastičkog Saveza BiH Mirsad Tinjić. "Velika je čast predstavljati svoju zemlju na ovoj smotri svjetske gimnastike", rekao je v.d. predsjednik Gimnastičkog Saveza BiH Mirsad Tinjić.

Nadamo se da će Morinari Watanabe dolaskom na funkciju predsjednika pomoći  razvoju gimnastike u Bosni i Hercegovini.