Miralem Dautovic

Miralem Dautovic

Mlade nade Fudbalskog kluba Sloboda Tuzla generacija U-10 – 2007. godište, pod vodstvom trenera Nevzeta Hasanbašića, osvajači su Prvog mjesta i zlatne medalje na 19-om tradicionalnom internacionalnom novogodišnjem turniru koji je 27. i 28. decembra održan u austrijskom gradu Linzu u organizaciji ASKO DONAU KLUBA IZ LINCA.

Sloboda je do finala došla ostvarivši tri pobjede, dva poraza i jedan nerješen rezultat u grupnoj fazi takmičenja. U polufinalnoj utakmici bili su bolji od ekipe Blau-Wais iz Linca, dok su u finalu nakon produžetaka bili bolji od domaće ekipe St. Magdalena, sa konačnim rezultatom 1:0.

Slobodinu ekipu pod vodstvom trenera Nevzeta Hasanbašića, činili su: Daris Begić, David Ilić, Adi Bešić, Arslan Dizdarević, Vanes Ramić, Fetah Sabirović, Aldin Ćosić, Alem Dautović, Tarik Saletović, Ensar Karić, Deni Grbić i Eldar Čačković.

Osvajanjem zlatne medalje na ovom prestižnom internacionalnom turniru Slobodini dječaci uzrasta do 10 godina, pokazali su da mogu igrati ravnopravne internacionalne utakmice sa vršnjacima drugih prestižnih evropskih škola fudbala i pobjeđivati, te da se Slobodina škola fudbala i izuzetno cijeni, jer je ovo bio deveti uzastopni nastup Slobode na ovom turniru, koja je ujedno bila i jedini predstavnik Bosne i Hercegovine.

Slobodina generacija U-12 – 2005. godište, predvođena trenerom Vedranom Kovačevićem, takođe je ostvarila odličan rezultat osvojivši Peto mjesto.

Domaćin turnira, klub Asko Donau Linz s kojima Sloboda već godinama gaji dobre prijateljske odnose i ovaj put se pokazao kao izuzetno dobar domaćin, a veliko gostoprimstvo djeci su ukazali brojni Bosanci i Hercegovci okupljeni u Udruženje građana Bosne i Hercegovine ''Linz''. Brojni privrednici i drugi građani koji su nastojali svaki trenutak biti na usluzi i boravak djeci u Linzu učiniti što zanimljivijim...

Bosanskohercegovačkim gradjanima u zemlji i dijaspori koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom, našim gledaocima, slušaocima, čitaocima, čestitamo 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine! KOlektiv Radio-televizije Tuzlanskog kantona.

U povodu obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić upućuje javnu čestitku u kojoj stoji:

„U ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime svim građanima Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke u povodu 25. novembra Dana državnosti BiH.

Odluke koje su donijeli predstavnici svih bosanskohercegovačkih naroda na historijskom zasjedanju u Mrkonjić Gradu, neprocjenjiv su zalog za budućnost i opstanak Bosne i Hercegovine.

Danas, više nego ikad, moramo svi iskazati naše opredjeljenje ka opstojnosti jedine nam domovine.

Danas, više nego ikad, moramo reći odlučno NE referendumima, reorganizacijama, trećim entitetima i snažno DA jedinstvenoj, cjelovitoj, suverenoj Bosni i Hercegovini, domovini Bošnjaka, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji ovdje žive.

Moramo reći odlučno DA Bosni i Hercegovini najmanje onakvoj za kakvu smo se izborili u proteklom ratu 1992-1995. godine.“

U okviru posjete Tuzlanskom kantonu šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark posjetio je danas premijera Tuzlanskog kantona Begu Gutića.

U razgovoru sa premijerom interesovao se za trenutno stanje u našem kantonu, prije svega u oblasti realnog sektora i privrede. Ambasador Wigemark je istakao da je Tuzlanski kanton, ako ne prvi, onda sigurno među prva tri kantona u Bosni i Hercegovini koji provode konkretne akcione mjere po pitanju podrške privrednom sektoru.

Premijer Gutić se zahvalio na ovoj ocjeni i prepoznavanju mjera i aktivnosti koje Vlada Tuzlanskog kantona realizira, te akcentirao da su rezultat tih mjera brojna radna mjesta i povećanje stope zaposlenosti u našem kantonu.

„Posebno nas raduje i ocjena da je velika većina tih novih radnih mjesta otvorena upravo u proizvodnom sektoru u našem kantonu“ rekao je premijer Gutić.

Ovom prilikom bio je govora i o reformskim procesima u Bosni i Hercegovini. Ambasador Wigemark je naglasio da će u narednom periodu težište reformskih procesa sa federalnog nivoa biti prebačeno na kantonalni nivo vlasti u BiH. To se između ostalog odnosi i na reformu uprave i obrazovnog sektora, a time i smanjenje broja uposlenih u ovim oblastima, rečeno je na sastanku.

Također, svoje zanimanje ambasador Wigemark je iskazao i u pogledu saradnje Tuzlanskog kantona sa federalnim institucijama i učešću premijera Gutića u Kolegiju premijera, kao dijelu mehanizma koordinacije.

„Učešće Tuzlanskog kantona u mehanizmu koordinacije će biti vrlo konstruktivno, jer u narednom periodu trebamo raspravljati o temama koje su od posebnog interesa za naš kanton. Tu prije svega mislim na donošenje strategija okoliša, transporta, energije i poljoprivrede“ rekao je premijer Gutić.

Ambasador se interesovao i za proces izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda i Zakona o dugu zaduživanju i garancijama u FBiH. Premijer Gutić je rekao da Vlada Tuzlanskog kantona ne odustaje od neophodnih izmjena ovih zakona, a trenutno su u toku i razgovori sa načelnicima općina koji su također neravnopravno tretirani, kako bi se zajedničkim djelovanjem ova tema ponovno otvorila. „Ono što nas ohrabruje jeste činjenica i da su neki kantoni sa većinskim hrvatskim stanovništvom opredijeljeni za izmjene ove regulative“ rekao je premijer Gutić.

Osim navedenog danas je bilo govora i o stanju sigurnosti na području našeg kantona i tom prilikom premijer Gutić je istakao kapitalne investicije Vlade Tuzlanskog kantona u oblasti unutrašnjih poslova i pravosuđa čime se nastoje osigurati što bolji materijalni uslovi za rad ovih institucija, a kako bi ti organi mogli ostvariti što bolje rezultate.

„Rezultati i hapšenja kojima smo svjedočili u proteklom periodu u našem kantonu jasan su pokazatelj da smo mi prvi u Bosni i Hercegovini krenuli u obračun sa korupcijom i da u našem kantonu nema onih koji su „iznad zakona““ zaključio je premijer Gutić.

Nakon što su juče predstavnici gradske uprave Tuzla iznjeli nezadovoljstvo na prijedlog Vlade Tuzlanskog kantona da se promjeni način finansiranja i osnivački udjeli u tri institucije kulture koje su do sada finansirali zajedno sa gradskom upravom, danas su odgovore na ova otvorena pitanja dali Premijer i kantonalni ministri. Trenutni način finansiranja nije u skladu sa Zakonom o trezorskom poslovanju, a izdvajanje ovih institucija dovelo je u neravnopravan položaj ostale institucije kulture u TK. Iako se gradska uprava nije izjašnjavala niti o jednom od ponuđena tri modela rješanje ovog problema, kantonalna vlada i dalje je spremna na razgovor.

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se susreću muškarci stariji od 45 godina jeste benigna hiperplazija prostate (BHP) tj.prekomjerni rast ćelija prostate što dovodi do velikog broja neugodnih i uznemirujućih simptoma. Simptomi BHP su: usporeno ili odgođeno mokrenje, slabi mlaz, nepotpuno pražnjenje, isprekidanost mlaza urina, kapanje, noćno mokrenje, bol pri mokrenju, prisutnost krvi u mokraći, zastoj mokraće, učestalije mokrenje, urgentno mokrenje, nekontrolisano istjecanje mokraće.

Više studija pokazuje da je BHP povezana sa povišenom incidencom erektilne disfunkcije.

Terapija BHP je medikamentozna i hiruška. Prevencija je zapravo najbolji metod liječenja, kako do liječenja ne bi ni došlo.

Za održavanje i poboljšanje reproduktivnog zdravlja muškarca preporučujemo naš novi dodatak prehrani, PROSTA Balance. Namijenjen je muškoj populaciji iznad 40 godina starosti kao prevencija i pomoć u liječenju benignog uvećanja prostate te za održavanje reproduktivnog zdravlja muškarca.

PROSTA Balance je pažljivo birana kombinacija biljnih ekstrakta, ploda testeraste palme, sjemenki bundeve, korijena koprive, likopena, fitosterola, te minerala cinka i selena.

Ekstrakt ploda testeraste palme sadrži fitosterole i slobodne masne kiseline koji su u različitim istraživanjima pokazali izrazitu učinkovitost kod ublažavanja simptoma BHP. Djeluje antiandrogeno i protuupalno.

Ekstrakt sjemenki bundeve je bogat vitaminima A, B i E, mineralima Zn i Se, omega-3 i omega-6 masnim kiselinama i fitosterolima.

Ekstrakt korijena koprive sadrži lignane poput 3,4-divaniltetrahidrofurana, steroidne komponente poput stigmasterola koji doprinose poboljšanju simptoma donjeg urinarnog trakta u BHP.

Likopen je snažan antioksidans koji pokazuje protuupalno djelovanje, pojačava međućelijsku komunikaciju, utiče na održavanje ćelijske funkcije te smanjuje abnormalnu ćelijsku proliferaciju.

Fitosteroli inhibiraju prevođenje testosterona u DHT. Hemijska struktura im je slična androgenim hormonima te se kompetitivno vezuju za receptore.

Posebnu važnost za zdravlje muškog reproduktivnog sistema imaju minerali cink i selen.

Cink ( Zn ) je od svih tkiva, najzastupljeniji u prostati. Neophodan za stvaranje muških spolnih hormona. Nizak nivo cinka povezan je sa hormonskim disbalansom starijih od 40 godina. Oboljeli od BHP i raka prostate imaju niže nivoe cinka u odnosu na zdrave pojedince.

Selen ( Se ) je jedan od najvažnijih antioksidativnih minerala. Pomaže u borbi protiv većine kancera te pruža zaštitu od teških metala.

Zn i Se smanjuju oksidativni stres u nastajućem spermatozoidu poboljšavajući kvalitet sperme.

PROSTA Balance se posebno preporučuje :

  • kod otežanog, nepotpunog i učestalog mokrenja
  • kod upalnih promjena u urinarnom traktu
  • kod poremećene spermatogeneze

PROSTA Balance - za očuvanje zdravlja i funkcije prostate!

Zapamtite, uvijek je bolje spriječiti nego liječiti! Prevencija je najbolji lijek!

Srebrenik: Autobus udario u voz, 7 osoba povrijeđeno

Sedam osoba je povrijeđeno i pričinjena je materijalna šteta u saobraćajnoj nesreći koja se jutros dogodila na pružnom prijelazu Potpeć u mjestu Tinja kod Srebrenika. Vozač autobusa je prebezen na UKC Tuzla. Do nesreće je došlo kada je autobus, koji se sa sporednog puta uključivao na magistralni put Tuzla–Srebrenik, udario u voz. Uviđaj na mjestu nesreće obavljaju policijski službenici Ministartsva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, nakon kojeg će biti poznato više detalja vezanih za ovu nesreću.

Stanje u oblasti drvoprerade, potencijali ali i poteškoće u radu privrednih subjekata koji rade u okviru ove privredne grane bile su teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, ministra poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Abdulaha Zukića i v.d. direktorice JP Šume TK Nermine Mahmutović sa predstavnicima Kantonalne privredne komore i vodećih drvoprerađivačkih kompanija sa područja našeg kantona.

S obzirom na to da je jedan od većih problema u radu ovih kompanija kontinuitet u snabdijevanju drvnom sirovinom, premijer Gutić je istakao da Vlada Tuzlanskog kantona razumije ovu problematiku i da je već ranije donijela zaključak kojim se javnom preduzeću Šume TK sugeriše da, u skladu sa zakonima, određeni prioritet u snabdijevanju drvnom sirovinom dodjeli domaćim proizvođačima sa što višim stepenom finalizacije proizvoda.

„Jedan od osnovnih problema s kojim se JP Šume TK susreću kada je u pitanju snabdijevanje drvnim sortimentima sadržan je u činjenici da su prerađivački kapaciteti naše drvne industrije znatno veći od kapaciteta i potencijala kojim raspolaže ovo javno preduzeće. Taj odnos kreće se i do 1:4, tako da je neophodno da jedan dio sirovine prerađivači dobave iz drugih izvora“, rekao je ministar Zukić i dodao da će se učiniti maksimum napora da raspoloživa količina drvne sirovine bude ravnomjerno raspoređena uzimajući u obzir određene kriterije kao što je i stepen finalizacije proizvoda.

Kako bi se situacija eventualno dodatno popravila dogovoreno je da u narednom periodu predstavnici Privredne komore TK, drvoprerađivača, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te JP Šume TK, zajednički utvrde količine koje se realno mogu isporučiti drvoprerađivačima.

Analizirajući odnos ponude i potražnje za drvnim sortimentima na području Tuzlanskog kantona generalna je ocjena da privreda u oblasti drvoprerade jača, a da joj je samim tim potrebno posvetiti i više pažnje.

„Vlada Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Vladom Federacije BiH u ovoj godini za poticaje razvoju privrede, uključujući i drvoprerađivače obezbjedila oko 18 miliona KM. Ti poticaji realizirali su se i još uvijek se realiziraju putem nekoliko ministarstava“ istakao je premijer Gutić i pozvao predstavnike kompanija da apliciraju na ove programe i povuku određena sredstva. Premijer Gutić također je podsjetio i na program subvencioniranja kamata koji se realizira u saradnji sa Agencijom za razvoj NERDA.

Zahvalnost Vladi TK i premijeru Gutiću na razumijevanju i želji da se riješe problemi drvoprerađivača danas je izrazio i predsjednik Kantonalne privredne komore TK Nedret Kikanović.

„Danas prisutni drvoprerađivači izvoze oko 40 miliona KM i to je veoma pozitivan polovni rezultat, ali i potencijal koji imamo. Svjesni smo mogućnosti i načina raspodjele sirovine, taj dio želimo unaprijediti i uravnoteženo raspodijeliti dostupnu sirovinu, kako bi naši drvoprerađivači mogli u narednoj godini realno planirati koliko će sirovine dobiti ovdje, a koliko toga moraju nabaviti na drugom tržištu“, rekao je Kikanović.

„Ja sam danas vidio dobru volju i premijera i ministra da se prevaziđu problemi s kojima se susrećemo i ja sam optimista. Mislim da smo danas imali konstruktivan razgovor i da su zaključci veoma dobri, a sad je na svima nama da ove zaključke pokušamo realizirati“, rekao je predsjednik Udruženja drvoprerađivača u Kantonalnoj privrednoj komori TK Ramiz Grapkić.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić susreo se danas u Kladnju sa privrednima sa područja ove općine. Današnji susret, koji je organizirao načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović, bio je prilika da se na jednom mjestu okupi veliki broj privrednika i poslodavaca sa područja ove općine i da zajedno sa kantonalnim premijerom i načelnikom općine razgovaraju o budućem privrednom razvoju.

Glavne teme na sastanku bile su kapitalni projekti od značaja za kladanjsku regiju, te stavljanje prirodnih potencijala u funkciju razvoja ove općine.

„Drago mi je da lokalne zajednice počinju realizirati politiku Vlade Kantona, a to je da se i one moraju brinuti i starati o poslovnom ambijentu za naše privrednike. Danas smo otvorili neka pitanja koja su od važnosti za razvoj privrede u Kladnju. To su infrastrukturni objekti, potencijali Kladnja i prirodni resursi na kojima se bazira razvoj privrede ovog kraja. Tu prije svega mislim na šumska, vodna i mineralna bogatstva kojima Kladanj obiluje. Ovom prilikom dali smo podršku ovim aktivnostima načelnika Čavkunovića i kazali i privrednicima i načelniku šta je to na što mogu računati kada je u pitanju podrška Vlade TK“ rekao je ovom prilikom premijer Gutić i dodao da će Vlada, kao i do sada i ubuduće pružati podršku razvojnim projektima koji znače stvaranje novih vrijednosti i otvaranje novih radnih mjesta.

Ovakve susrete načelnik Čavkunović održava redovno barem jedan puta godišnje.

„Mi sa velikim naklonom trebamo prilaziti svakom privredniku, i onome koji upošljava jednog, i onome koji upošljava preko 300 radnika, jer bez razvoja privrede i novog upošljavanja nema života ni u jednoj lokalnoj zajednici. Nakon mnogo godina mi konačno bilježimo preko 2000 uposlenih na području naše općine, odnosno imamo trend povećanja broja uposlenih, ali tu ne smijemo stati jer još mnogo prostora imamo za napredak“ rekao je načelnik Čavkunović izražavajući i zahvalnost Vladi i premijeru Tuzlanskog kantona Begi Gutiću za svu podršku koju pružaju privrednicima i ovoj lokalnoj zajednici.

Svoje zadovoljstvo organizacijom ovog sastanka i prilikom da direktno razgovaraju sa predstavnicima vlasti nisu krili ni brojni privrednici.

„Kao jedan od nosilaca razvoja u oblasti drvne industrije mogu reći da sam zadovoljan podrškom koju nam pruža Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Begom Gutićem, koji uistinu razumije šta znači zapošljavanje i razvoj privrednih subjekata“ ističe vlasnik kompanije „Ramex“ Ramiz Hajdarević.

Također privrednici ističu da je za njihov rad veoma bitna stabilna politička situacija.

„Mi primjećujemo trud i zalaganje Vlade Tuzlanskog kantona da nam stvara uslove da radimo. Ostalo je do nas. Tržište je nemilosrdno prema svakome, ali uzimajući u obzir resurse koje imamo i stabilnu Kantonalnu vladu mi ćemo dati sve od sebe da Kladanj vratimo na mjesto koje on zaslužuje“ rekao je Mirza Kuluglić, istaknuti privrednik sa područja općine Kladanj.

SREBRENICA, 14. septembra (FENA) - Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković tvrdi u saopćenju za javnost da nepunih 20 dana pred izbore "postaje jasno da je koalicija srpskih stranaka okupljenih oko Milorada Dodika odlučila da po svaku cijenu, i uz brojna kršenja zakona, preuzme vlast u Srebrenici".

-Već mjesecima upozoravam na fiktivne prijave državljana Srbije koji će na dan izbora doći u Srebrenicu da nama, Srebreničanima, biraju vlast, što nije naišlo na nikakvu reakciju Centralne izborne komisije. Niko ne reaguje ni na činjenicu da kandidat srpskih stranaka za načelnika Mladen Grujičić svoju predizbornu kampanju vodi uglavnom u Srbiji, niti na najave organizovanog prevoza za glasače iz Srbije - ističe Duraković.

Dodaje da mu se, dok SNSD "neometano priprema izborni inžinjering 2. oktobra", ovih dana obraćaju brojni Podrinjci u dijaspori koji još nisu dobili glasačke listiće, a "provjerom u centralnom biračkom spisku, utvrdili su da su njihove adrese stanovanja u bazi podataka CIK-a nepoznate adrese u Srbiji".

-S obzirom da se radi o vrlo ozbiljnom krivičnom djelu, ovim putem pozivam sve građane Srebrenice i Podrinja koji su se prijavili za glasanje i koji nisu dobili materijale od CIK-a da provjere u centralnom biračkom spisku gdje su prijavljeni, te da o eventualnim nepravilnostima obavijeste moj izborni štab. Sve nepravilnosti ćemo prijaviti CIK-u i nadležnim pravosudnim organima - poručuje Duraković.

Istovremeno, negirao je optužbe u pojedinim medijima na račun bošnjačkih stranaka da za njega kupuju glasove, navodeći da takve tvrdnje oprovrgava stanje na terenu, gdje se sve više Bošnjaka žali da se upravo njima nudi novac za glas za srpskog kandidata. On stoga moli sve građane, bez obzira na nacionalnost, da sve pokušaje kupovine glasova prijavljuju policiji.

-Kao načelnik Općine Srebrenica osjećam odgovornost da izborni proces protekne u fer i poštenoj atmosferi. Koliko god truda ulagao SNSD da ušutka glas naroda u entitetu Republika Srpska, ja ću učiniti sve da 2. oktobra svim građanima Srebrenice bude omogućena realizacija njihovih demokratskih prava - poručio je aktuelni načelnik Općine Srebrenica, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Stranica 1 od 7

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Prijava

Korisnik