Print this page

Najslađi lijek protiv kašlja... a nije med!

Sredinom januara, gripa i virusi su na vrhuncu, što znači da je malo vjerovatno da ćete uspjeti da izbegnete kašalj koji vam kida tijelo i sve ostale neprijatne simptome... I, prirodno, posegnućete vjerovatno za "infuzijom" meda i limuna, bijelim lukom, ili nečim sličnim što se u vašoj porodici tradicionalno koristi u ovakvim situacijama. No, vjerovali ili ne najmoćnije oružje u ovoj situaciji je, ni manje ni više, nego čokolada.

Profesor Alin Moris sa Hal univerziteta za sebe voli da kaže da je "ekspert za kašalj", osnivač je Međunarodnog društva za proučavanje kašlja. On tvrdi da je kakao efikasniji "lijek" za umirivanje kašlja od onih koji se uobičajeno preporučuju! Morisovo novo istraživanje, studija Rokoko - najobimnija u svojoj "klasi" - proučavala je efikasnost lijekova protiv kašlja.

Lijekovi koji sadrže kakao daju mnogo bolje rezultate od uobičajenih lijekova

Tako je analiza efikasnosti lijekova protiv kašlja sprovedena nad 163 ispitanika pokazala je da lijekovi koji sadrže kakao daju mnogo bolje rezultate od uobičajenih lijekova, jer oni dovode do značajnog ublažavanja simptoma već dva dana nakon početka primjene.

Ali, ovo nije prvi put da istraživanja ukazuju da bi čokolada mogla biti efikasna protiv kašlja. Istraživači sa Imperijalnog koledža u Londonu ranije su otkrili da teobromin, hemikalija koja se nalazi u kakau, može da ublaži uporan kašalj. Ispostavilo se da je teobromin čak tri puta efikasniji za ove svrhe od kodeina, sastojka većine lijekova protiv kašlja.

Šta je to što kakako čini toliko efikasnim?

Profesor Moris kaže da je stvar u tome što on generalno ima više blagotvornih svojstava nego ostali pojedinačni lijekovi. Ljepljiviji je i gušći od prosječnih lijekova protiv kašlja, tako da bolje pokriva nadražene nervne završetke u grlu, tako da efikasnije ublažava neprijatno "golicanje" koje nas tjera na kašalj.

Ovo naravno, ne znači da kad ste bolesni treba da pijete toplu čokoladu umjesto vode, ali, recimo kad vas uhvati gadan napad kašlja koji nikako ne prestaje, moglo bi da pomogne sisanje nekoliko kockica čokolade. Super, zar ne?