Print this page

Ruž za usne, koliko ga pojedemo?

Prema rezultatima nekih istraživanja, smatra se da prosječna žena u životu pojede nekoliko kilograma ruža za usne. Ovi se rezultati vrlo jednostavno mogu provjeriti ako samo prebrojite koliko puta dnevno poližete usne.

Postavlja se pitanje šta tačno probavljamo dok pojedemo ruž? U nastavku vam navodimo neke hemijske spojeve koji su prisutni u ruževima za usne, a mi ih jedemo. Ne predlažemo da se u potpunosti odreknete nanošenja ruža ili sjajila, ali imajte mjeru.

Među štetnijim spojevima pronađenim u ovakvoj kozmetici su polibutan, razni acetati, neopentanoati i ostali spojevi koji nikako nisu dobri za naš organizam. Naravno, osim ovih sastojaka, u ružu se nalaze i oni manje opasni ili potpuno bezopasni poput aloje vere, pčelinjeg voska ili nekih vitamina u tragovima poput vitamina D koji štiti usne od štetnog UV zračenja.

- Ruž za usne, koliko ga pojedemo?

Sigurno će se svi složiti kako su u ružu za usne najštetnije boje. Ruževima su boje faktor koji ih prodaje, što je bolja nijansa, ruž će se bolje prodavati. Ali kako proizvođači dolazi do tih nijansi koje se ne mogu napraviti prirodnim bojilima?

Odgovor je, naravno, u hemijskim spojevima i raznim ostalim industrijski napravljenim ekstraktima. Ako uzmemo u obzir da žena pojede nekoliko kilograma ruža tokom života, a u njemu se nalaze umjetna bojila, to svakako nije pohvalna stavka.

Pokazalo se da se u ruževima nalaze 34 neprobavljiva sastojka. Zanimljivo je i da se u ruževe stavlja karmin, sastojak koji je dobiven od samljevenih pčela. To i nije tako privlačno.

Smatra se da se na ovaj način postiže prekrasna crvena boja nakon što se smrvljene pčele prokuhaju u vodi. Možda vam je ova činjenica gadljiva, no sigurno ste i vi imali ovaj sastojak na usnama, budući da se ispitivanjima dokazalo kako on postoji u skoro svakom ružu.

Neke će žene sada uzdahnuti i reći kako one ne koriste često ruževe za usne i smatrat će da su u boljoj poziciji od ostalih. Koliko često stavljate balzam za usne? Bez brige, i balzami za usne nisu u potpunosti bezopasni. Ispitivanjem se dokazalo da i balzami sadrže tvari koje se koriste u raznim teškim industrijama.

Tako, naprimjer, balzami sadrže razne voskove koji se koriste u automobilskoj industriji za poliranje automobila, lanolin koji je životinjskog podrijetla, a muzičarima služi za podmazivanje instrumenata ili metilparabe za kojeg se smatra da u reakciji sa UV zrakama može izazvati oštećenja DNA.

Ne predlažemo da se u potpunosti odreknete nanošenja ruža za usne, sjajila ili balzama, ali imajte mjeru, a ako ništa drugo, nemojte često oblizivati usne ako je na njima neki od ovih preparata.