Festival u Španiji: Skokom kroz vatru konji se čiste od grijeha

U sklopu obilježavanja festivala Las Luminarias, jahači i njihovi konji u San Bartolome de Pinaresu, na sjeveru Španije, skakali su kroz vatru, kako bi se, prema vjerovanju... Već nekoliko stoljeća u spomen na svetog Antuna jahači i konji prolaze kroz veliku vatru, što izaziva velike kritike zaštitnika životinja.

Ipak, ovaj festival svake godine privuče veliki broj učesnika i posjetilaca. Ovogodišnja manifestacija sinoć je počela u sumrak oglašavanjem crkvenog zvona, a nakon vjerskih obreda, konji i njihovi vlasnici prošli su kroz grad. Vatre su zapaljene u dvije najvažnije ulice u gradu, a posjetioci su vrlo znatiželjno pratili svaki pokret. Događaj je trajao oko dva sata tokom kojih su konji prolazili kroz vatru i dim, što ih, prema vjerovanju, treba zaštiti i očistiti.

Herman Martin Navas (56) Las Luminariasu prisustvo je još otkad je bio dječak, a rekao je kako je ovaj događaj vrlo važan za njih i da čitavu godinu čekaju taj dan.

"Sa drugim poljoprivrednicima koji dolaze i iz okolnih sela organiziramo vjersku ceremoniju kako bi naši konji bili zaštićeni tokom cijele godine. Mi smo vjernici i vjerujemo da sveti Antun štiti naše životinje", istakao je Navas.

Prema njegovim riječima, nije poznato kada je tačno počelo obilježavanje Las Luminariasa, ali se pretpostavlja da potiče iz 18. stoljeća. On je podsjetio kako nailaze na oštre kritike udruženja za zaštitu životinja koja žele da se festival ukine. Ipak, naglašava ako tokom festivala još nijednom nije došlo do nesretnog slučaja.

"Ne nanosimo nikakvu štetu životinji. Svako može naše konje nakon festivala podvrgnuti veterinarskom pregledu. Ni na jednom ne možete naći ni najmanju ranu", istakao je Navas.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik