Goole predstavio prototip automobila sa automatskim upravljanjem

Kompanija Google predstavila je prototip automobila na automatsko upravljanje koji je razvijala proteklih šest godina i koji je i dalje projekat u razvoju, javlja Anadolu Agency (AA).

Novinarske ekipe su imale priliku da se upoznaju sa bespilotnim automobilom u Silikonskoj dolini, ali i da se provozaju u ovom malom vozilu koje dizajnom plijeni pažnju, a slovi za automobil budućnosti.

Iako proizvođači i tehnolozi koji rade na razvoju novog vozila najavljuju da će finalni izgled biti znatno izmijenjen, jasno je da ovaj pametni četverotočkaš vanjskim izgledom podsjeća na koalu.

Predstavljeni automobil se od postojećih razlikuje po tome što na mjestu predviđenom za volan i kontrolne pedale ima kontrolni ekran. Pritiskom na start tipku počinje odbrojavanje 3, 2, 1 - i vozilo kreće. Upravljanje vozilom automatski reguliraju brojni senzori, a putnici na ekranu mogu pratiti sliku i paramerte vožnje.

Ovo djelo Roush Engeneringa iz Livonija trenutno može razviti brzinu do 40 kilometara na sat, što eksperti uključeni u njegov razvoj smatraju dovoljnim za probne vožnje, a naglašavaju da je sigurnost vožnje ispred brzine.

Opremljen savremenim GPS sistemima i senzorima, poput onih u podmornicama i avionima, bespilotni automobil u svakom trenu ima detaljan pregled prostora u radijusu od 183 metra oko sebe, po čemu je od čovjeka mnogo sposobniji da prepozna prepreku ili opasnost na cesti.

Prototip Googleovog ostvarenja već sa lakoćom prepoznaje i razlikuje automobile, kamione, vozila hitne službe i slično, ali proizvođač tvrdi da angažirani stručnjaci pažljivo rade na razvoju tog kapaciteta jer finalna verzija mora prepoznavati sve moguće predmete kako bi se prilagodila uvjetima na cesti.

Šef projekta Chris Urmson je kazao da je tokom testnih vožnji kreirana baza podataka o različitim situacijama na cesti i da se može reći da automobil sa autopilotom ima sposobnost da predvidi dešavanja u saobraćaju i preuzima parametre sa vozila iz svog okruženja.

Testno vozilo je do sada prešlo dva miliona kilometara i njegov softwer posjeduje veliko iskustvo, a do sada je učestvovao u svega devet saobraćajnih nesreća sa neznatnim posljedicama, a sve su izazvane nepažnjom vozača u saobraćaju.

Vožnja u uvjetima snijega i kiše, kao i prepoznavanje pokreta ruku saobraćajnih policajaca i pješaka su predmet rada inženjera koji sa 25 prototipa vrše testiranja u Mountain Viewu i Austinu.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik