FOTO: Prijedorčanin crta stripove u gradu u kojem se strip ne može ni kupiti

Milenko Bogdanović (21) iz Prijedora godinama gaji ljubav prema stripu. I dok strip danas u Evropi stoji ravnopravno sa knjigama u školskim bibliotekama, u BiH u posljednje vrijeme nema baš mnogo poklonika. 

Tako ni Milenko zapravo nema prijatelja sa kojima može pričati o svojoj ljubavi prema stripu ili komentarisati već nacrtane superjunake poput Spidermena. Ovaj mladić već deset godina, unatoč tome što crta od svoje desete godine, ima samo jedan strip. Niti ima novčanih mogućnosti niti ima mjesto u svojoj okolini gdje bi kupio ili pratio stripove, nove ili stare... Problem je i pribor za crtanje. Milenko je nezaposlen, radi s vremena na vrijeme, kada nekom zatreba neka pomoć, i samo sa tim skromnim sredstvima kupuje ono najneophodnije. 

On je jedan od mnogih mladih ljudi u BiH koji zbog nedostatka finansija ne može nastaviti školovanje nakon srednje škole. Imao je želju, ali sve je ostalo na tome. Mašta da jednoga dana barem upiše školu stripa u Beogradu.

- Učio od prijatelja -

Ekipu Anadolu Agency (AA) Prijedorčanin Milenko dočekao je u svom skromnom domu u kojem živi s bratom. Okružen velikim broj završenih crteža, Milenko priča o ljubavi prema crtanju i stripu. Uglavnom je sve učio sam.

"Gledao sam druge stripove. Jedan moj prijatelj mi je pomagao. Prije se bavio sa time, a sada je akademski slikar i on mi je dosta pomogao što se tiče tehnike crtanja i materijala", ispričao je Milenko za AA.

"Volio bih studirati, ali trenutno nemam mogućnosti za to. Htio sam ići na Likovnu akademiju, a onda sma saznao da tamo ne preferiraju strip. Čuo sam u Beogradu ima škola stripa, pa htio sam to upisati, ali za to treba novac", kaže dodavši kako on taj novac zasad nema. 

Oduvijek je pokazivao interesovanje za crtanje, posebno superjunaka poput Spidermena. No, za hobi ovog skromnog mladića malo ko u Prijedoru zna.

"Nikog to i ne zanima. Nikoga ne zanima strip ili neka umjetnost. Prijedor je baš zapostavljen što se tiče toga", ističe Milenko.

- Sanja odlazak u inostranstvo -

Dodaje kako u gradu čak ne postoji mi mjesto gdje bi se mogao kupiti strip. On svoje radove još nikome nije pokazao, kao ni slao na neka takmičenja, konkurse... 

"Mislim da nisam dovoljno dobar da bi ih nekome slao. Mogu izgledati još bolje i savršenije", kazao je Milenko.

Želja mu je, kao i većini mladih u Prijedoru, kako kaže, da ode u inostranstvo i tamo potraži neki posao. 

"Znam da je teško baviti se ovim profesionalno, pošto ima mnogo onih koji sjajno crtaju, ali želja mi je. Možda ja baš imam taj dar da se time bavim profesionalno. Za jedan crtež ne treba mi više od pet-šest sati", ispričao je Milenko.

Vesna Bešić, AA

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik