Bojanke za odrasle savršen su alat za opuštanje i relaksaciju

U posljednje vrijeme bojanke za odrasle postaju sve popularnije među kupcima i korisnicima, o čemu svjedoči podatak da su na Amazonu među šest od dvadeset najprodavanijih knjiga, piše Huffington Post.

 

Ova nezaobilazna razonoda za petogodišnjake, kod odraslih smanjuje stres, potiče kreativnost, podsjeća na manje stresna vremena s manje briga iz razdoblja kada su pohađali dječije vrtiće i kada je najveći problem bio - kako izbjeći poslijepodnevno spavanje.

"Bojiti možemo da bismo se 'prebacili' u kreativnije, slobodnije stanje. Aktivnost preporučujem u tihom okruženju, uz neku laganu muziku. Treba se prepustiti bojama i linijama", savjetuje Martinez.

Klinički psiholog Ben Michaelis i autorica najbolje prodavane bojanke za djecu "Outside the Lines", Souris Hong istaknuli su meditativne prednosti bojenja kod odraslih osoba.

"Bojenje, čiji je cilj poboljšati mentalno zdravlje pojedinca, postoji odavno. Švicarski psihoanalitičar Carl Jung je, naprimjer, svojim pacijentima na prelazu u prošlo stoljeće nudio bojenje u mandalama kako bi omogućili oslobađanje podsvjesnog te postigli balans procesa u tijelu i psihi", podsjetio je dr. Michaelis.

Na tržištu je velik izbor bojanki za odrasle, od onih s cvjetnim mandalama do kreativnih ilustracija, poput onih u "Outside the Lines", ili pak duhovitih, feminističkih...

Dakle, ukoliko tražite način da pronađene svoj unutrašnjih zen, istovremenu istražujući vlastitu umjetničku stranu, ne tražite dalje. Bojanke su savršene za opuštanje, kaže dr. Michaelis.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik