Istraživanje: Muškarci se plaše inteligentnih žena

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da muškarce manje privlače žene koje su inteligentnije od njih, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istraživanje, objavljeno u naučnom magazinu “Personality and Social Psychology Bulletin”, pokazalo je da muškarce privlači ideja o zabavljanju sa inteligentnom ženom, ali im se isto to u realnom životu previše ne dopada.

Istraživanje su proveli naučnici i istraživači sa Univerziteta Buffalo, Univerziteta California Lutheran i Univerziteta u Teksasu.

U istraživanju je učestvovalo 105 muškaraca koji su imali zadatak da pročitaju dva hipotetička scenarija. U prvom ih pripadnica suprotnog pola nadmašuje u kursu iz matematike i engleskog jezika, dok u drugoj verziji ostvaruje slabije rezultate od ispitanika. Muškarci su zatim ove žene trebali da zamisle kao moguće partnerke.

Muškarci su žene koje su ostvarile bolje rezultate ocijenili kao poželjnije partnerke, i pokazali više interesovanja za njih nego za žene čiji su rezultati bili slabiji.

Međutim, kada su upitani da li bi zaista izašli sa takvom ženom, većina muškaraca je pokazala nezainteresovanost, ocijenivši potencijalnu partnerku manje atraktivnom i pokazujući manje želje za razmjenu kontakt informacija.

Naučnici smatraju da se uzrok ove pojave krije u "osjećanju potisnute muškosti u prisustvu žena koje su inteligentnije od njih".

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik