Virus herpesa ubija stanice raka

Američke zdravstvene vlasti odobrile su revolucionarnu metodu liječenja raka ubrizgavanjem virusa herpesa s dvostrukim učinkom jer on napada tumorske, a štedi zdrave stanice te potiče imunološki sustav da se bori protiv tumora, prenose mediji.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je tu inteligentnu terapiju koja će oboljele poštedjeti bolnih nuspojava postojećih metoda kakve su kemoterapija i zračenje koje znaju biti brutalne i s užasnim nuspojavama - od gubitka kose i unutarnjeg krvarenja do kroničnih mučnina i smrti.

Terapiju T-VEC je razvila biotehnološka tvrtka BiVex iz Massachusettsa.

Posebno modificirani virus herpesa ubrizgava se izravno u tumor, a odobren je za liječenje raka kože.

Dugo se vremena razmišljalo o virusima "lovcima" na rak kao potencijalnom izvoru liječenja raka. Za razliku od kemoterapije i radioterapije koje ubijaju stanice raka, ali pritom oštećuju i ostatak organizma, virusi mogu ciljati isključivo tumorske stanice, a pacijent kao nuspojavu pretrpi groznicu dan ili dva.

Dr. Stephen Russell, znanstvenik s klinike Mayo, smatra da je riječ "o golemoj prekretnici" u liječenju raka.

John Bell, znanstvenik za virusnu terapiju raka u Ottawa Hospital Research Institute u Kanadi, objašnjava kako se čini da se ubrizgavanjem virusa "tijelo budi" i počinje prepoznavati sve tumore u tijelu, čak i one u koje virus nije ubrizgan.

Znanstvenici još ne znaju zašto je tomu tako, kaže Bell.

Neke metode radije se koriste modificiranom inačicom boginja kao sredstvom u liječenju. I Russell i Bell naveli su primjer pacijentice Stacy Erholtz, u koje je neizlječivi mijelom nestao 36 sati nakon terapije modificiranim virusom boginja.

Naravno, ističu oni, to je pojedinačni slučaj, a za ocjenjivanje uspješnosti metode potrebna su brojna klinička ispitivanja.

Russell se nada da je nova terapija "prvi korak u smjeru potpune promjene" načina liječenja raka. "Ne možemo preuranjeno tvrditi da smo postigli krajnji cilj, jer nismo, ali to je korak na putu, jedan, ali vrlo vrijedan".

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik