Print this page

Virus herpesa ubija stanice raka

Američke zdravstvene vlasti odobrile su revolucionarnu metodu liječenja raka ubrizgavanjem virusa herpesa s dvostrukim učinkom jer on napada tumorske, a štedi zdrave stanice te potiče imunološki sustav da se bori protiv tumora, prenose mediji.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je tu inteligentnu terapiju koja će oboljele poštedjeti bolnih nuspojava postojećih metoda kakve su kemoterapija i zračenje koje znaju biti brutalne i s užasnim nuspojavama - od gubitka kose i unutarnjeg krvarenja do kroničnih mučnina i smrti.

Terapiju T-VEC je razvila biotehnološka tvrtka BiVex iz Massachusettsa.

Posebno modificirani virus herpesa ubrizgava se izravno u tumor, a odobren je za liječenje raka kože.

Dugo se vremena razmišljalo o virusima "lovcima" na rak kao potencijalnom izvoru liječenja raka. Za razliku od kemoterapije i radioterapije koje ubijaju stanice raka, ali pritom oštećuju i ostatak organizma, virusi mogu ciljati isključivo tumorske stanice, a pacijent kao nuspojavu pretrpi groznicu dan ili dva.

Dr. Stephen Russell, znanstvenik s klinike Mayo, smatra da je riječ "o golemoj prekretnici" u liječenju raka.

John Bell, znanstvenik za virusnu terapiju raka u Ottawa Hospital Research Institute u Kanadi, objašnjava kako se čini da se ubrizgavanjem virusa "tijelo budi" i počinje prepoznavati sve tumore u tijelu, čak i one u koje virus nije ubrizgan.

Znanstvenici još ne znaju zašto je tomu tako, kaže Bell.

Neke metode radije se koriste modificiranom inačicom boginja kao sredstvom u liječenju. I Russell i Bell naveli su primjer pacijentice Stacy Erholtz, u koje je neizlječivi mijelom nestao 36 sati nakon terapije modificiranim virusom boginja.

Naravno, ističu oni, to je pojedinačni slučaj, a za ocjenjivanje uspješnosti metode potrebna su brojna klinička ispitivanja.

Russell se nada da je nova terapija "prvi korak u smjeru potpune promjene" načina liječenja raka. "Ne možemo preuranjeno tvrditi da smo postigli krajnji cilj, jer nismo, ali to je korak na putu, jedan, ali vrlo vrijedan".