Print this page

Žene više vole muškarce sa bradama

Ako vam ne ide baš najbolje sa ženama, rješenje je jednostavno - pustite bradu.

Razlog zbog čega nježnji spol preferira bradate muškarce je u tome što se brada stoljećima povezivala sa moći, mudrošću i zrelošću. Također, povezuje se i sa temperamentom i ponašanjem muškarca, jer skoro svi "opasni" dečki imaju bradu.

Konkretan odgovor na pitanje zašto žene vole muškarce sa bradom nije poznato ali pokušati ćemo objasniti ovaj fenomen sa četiri stavke koje žene mahinalno povezuju sa bradom.

Historija brade i brkova
S obzirom na to da se trendovi mijenjaju velikom brzinom, samo je pitanje vremena kada će se historija ponoviti - brada i brkovi nekada su bili simboli moći! U srednjem vijeku je postojalo nepisano pravilo po kojem se smatra da je doticanje brade drugog muškarca velika uvreda. Isto tako, gotovo da nije postojao kralj koji se nije dičio svojim dugim dlakama na licu.

"Opasni momci"
Istraživanja su pokazala da 98 posto muškaraca sa Forbesove liste 100 najbogatijih nema bradu. Sa druge strane, čak 98 posto svjetskih motorista, kauboja, ratnika i ostalih "opasnih momaka" ima ili je imalo bradu ili brkove. S obzirom na to da žene uglavnom vole "zločeste" muškarce, dalje ništa ne treba govoriti.

Moć bradatih muškaraca
 
Nekada je muškarac sa bradom bio simbol mudrosti, a znanstvenici tvrde da ta činjenica važi i dan danas. Naime, istraživanje je pokazalo da žene u kriznim situacijama imaju više povjerenja u bradate i muškarce sa brkovima. Stručnjaci taj fenomen povezuju sa mudrošću i zrelošćukoje simboliziraju dlake na licu.

Žene najviše vole bradu od 10 dana

U anketi u kojoj su sudjelovale samo žene, prikazane su četiri fotografije istog muškarca u različitim fazama puštanja brade i to od svježe obrijane pa sve do prave, guste brade. Kako je vrijeme nakon brijanja prolazilo, rezultati su bili sve bolji - više od polovice ispitanih žena je za najljepšu fotografiju odabralo onu sa bradom od desetak dana.

 

Čini se da nježno i svježe obrijano lice "jačeg spola" ipak nije prioritet kada je riječ o izgledu muškarca, a morate priznati da ima nešto u poznatoj rečenici - Šta je muškarac bez brkova ?