Print this page

Google današnji logo posvetio 101. rođendanu američke glumice i inovatorice

Najveći internetski pretraživač Google današnji logo posvetio je 101. rođendanu američke filmske glumice i inovatorice  Hedy Lamarr.

Pored toga, Google je posvetio i kratki animirani film Lamarr za koju iz kompanije ističu kako spada u red žena koje su napravile bitne iskorake u historiji čovječanstva.

"Volimo priče o ženskim postignućima u znanosti i tehnologiji. Kada priča uključuje hollywoodsku zvijezdu iz 40-ih koja je postala inovatorica i i pomogla razviti tehnologiju koju danas svi koristimo... To smo jednostavno morali podijeliti sa svijetom", kazali su iz Google-a.

Osim što je važila za jednu od najljepših žena svog vremena, Lamarr je bila i inovatorica u području bežičnih komunikacija. Tokom Drugog svjetskog rata bila je otvorena protivnica fašističke Njemačke stoga je 1942. godine napravila patent patent upravljanja torpeda izmjenjivim frekvencijama koje je tada bilo nemoguće omesti. 

Upravo na osnovu tog patenta počiva današnja tehnologija koja se koristi u svijetu mobilnih telefona i bežičnog interneta.