Sedam historijskih mjesta uništenih zbog ljudske gluposti

I sami znate da su mnoga historijska nalazišta nestala vremenom, ali rijetko koji su propali na ovako glupe i neodgovorne načine, greškom ljudske ruke.

 

Kamen iz Singapura


Vjerovatno ste čuli za kamen iz Rozete. Ako jeste, onda znajte da je ovaj bio još veći i na sebi je imao uklesane antičke natpise koje je tek trebalo dekriptiovati. Ipak, kad je 1843. britanska vojska odlučila da podigne utvrđenje, ovaj kamen nisu, na primjer, poslali u Britanski muzej, već su ga iz nekog nepoznatog razloga smrvili i iskoristili kao građevinski materijal.

Stablo Senator

Nalazilo se na Floridi, a pošto je bilo staro 3.500 godina, može se reći da je bilo svjedok dolaska Kolumba, pada Berlinskog zida, ratova…Tako je i bilo sve do prije tri godine, kada je lokalna stanovnica Sara Barns slučajno zapalila stablo koje je izgorijelo do korijena.

Pećina Merijers

Crteži u ovoj francuskoj pećini nastali su prije 15 hiljada godina i trajali sve do 1992. godine. Tada je grupa mladih odlučila da uradi dobro dijelo i očisti grafite iz  lokalnih pećina. Naravno, dalje možete da pretpostavite - grafite su iščetkali i na njih navalili sredstvima za čišćenje, pa su umjesto činjenja dobrog dijela uništili dio historije.

Grob proroka Jone

Mjesto u Mosulu koje su rado posjećivali i hrišćani i muslimani, bilo je jedno od najstarijih grobova na svijetu, s obzirom da potiče iz 8. stoljeća prije nove ere. Ipak, vođe Islamske Države prošle godine su ga digle u vazduh, uništivši na taj način dio dragocjene svjetske historije.

 

Arheloška nalazišta u Atakami

S obzirom na to da predstavlja jedno od najsuših mjesta na zemlji, Atakama je bila dom nekih od najbolje očuvanih arheoloških nalazišta na svijetu, a neki tragovi su navodno bili stari i 18 hiljada godina. Tako je bilo sve do prije šest godina, kada se reli Pariz – Dakar zbog terorističkih pretnji prvi put vozio u Južnoj Americi. Organizatori nisu dobro provjerili rutu pa je tom prilikom šest nalazišta nepovratno oštećeno.

Sirija

Dobar dio Sirije je razrušen, pa su tako stradali i mnogi historijski dijelovi. Tako više ne postoje ili se nalaze u vrlo lošem stanju Alepo suk, Krak des Chevalier i mnoge druge historijske lokacije,poput Palmire. Uostalom, o tome najbolje govori izvještaj Uneska iz prošle godine, po kojem je više od 300 vrijednih spomenika širom zemlje uništeno ili teško oštećeno.

 

Saudijska Arabija

I dok Sirijcima rat uništava historiju, Saudijci je uništavaju sami. U poslednjih trideset godina vladajuća dinastija je uništila 98% ostataka iz nekadašnjeg islamskog carstva. Od zemlje koja je nekad imala bogatu historiju, Saudijska Arabija iz godine u godinu sve više liči na Las Vegas.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik