Print this page

"Mein Kampf" uskoro u njemačkim knjižarama

Njemački izdavač će prvi put nakon Drugog svjetskog rata štampati prošireno izdanje "Mein Kampfa", autobiografske knjige njemačkog diktatora Adolfa Hitlera koja je prepletena nacističkom ideologijom. Izdanje s 3.500 objašnjenja u knjižare dolazi između 8. i 11. januara  u dva sveska na ukupno 1.948 stranica i s cijenom od 59 eura, rekao je Andreas Wirsching, direktor Instituta za savremenu povijest (IFZ) u Münchenu koji na projektu radi od 2009. godine.

Planovi o novom izdanju dugo izazivaju sporenja u Njemačkoj, a pogotovo mu se protive židovske zajednice uz ocjenu da je knjiga opasna i ne bi trebala biti štampana, piša Local.

Wirsching kaže da ponovna publikacija teksta dolazi s komentarima stručnjaka i ciljem da "razori mit" oko knjige koju je Hitler, nakon neuspjelog pokušaja puča, ispisao u zatvoru 1924. godine.

Autorska prava na knjigu polažu vlasti u Bavarskoj koje su sedam desetljeća odbijale dopustiti štampanje na njemačkom jeziku u znak poštovanja prema nacističkim žrtvama i u strahu da bi ona mogla potaknuti mržnju. No, prava ističu 1. januara iduće godine, a "Mein Kampf" ulazi u područje javnog vlasništva.

"Ovo nije samo izvor" za izučavanje nacističke ideologije, rekao je povjesničar odgovoran za projekt Christian Hartmann. "To je također simbol i jedna od posljednjih relikvija Trećeg Reicha". (FENA)