Print this page

Njemačka: 95-ogodišnji pripadnik SS-a iz Auschwitza ide pred sud

Jedan 95-ogodišnji bivši pripadnik SS-a i član sanitetske službe u koncentracijskom logoru Auschwitz morat će odgovarati pred sudom zbog saučesništva u ubistvu nekoliko hiljada zatočenika logora, odlučio je Viši zemaljski sud u Rostocku, kako u četvrtak prenose njemački mediji.

Viši zemaljski sud u Rostocku, u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern, odlučio je da je 95-godišnjak zdravstveno u stanju pratiti proces. Njegovi advokati su to, od proljeća 2014. kada je podignuta optužnica protiv umirovljenika iz Neubrandenburga, poricali.

 "Viši zemaljski sud smatra da optuženi može pratiti proces", rekla je glasnogovornica suda Chritine Boehm na osnovu novog psihijatrijskog vještačenja.

Državno tužilaštvo optuženog tereti da je 1944. kao pripadnik sanitetskog odjela specijalnih jedinica SS-a sudjelovao u umorstvu, kako se navodi, najmanje 3.681 zatočenika logora Auschwitz-Birkenau.

On je već jednom, 1948. od jednog poljskog suda osuđen na tri godine zatvora koje je i odslužio.

Novi direktor Centralnog ureda za potragu za ratnim zločincima iz razdoblja nacional-socijalizma u Ludwigsburgu, Jens Rommel, ustvrdio je kako, unatoč poodmakloj starosti nekih osumnjičenika, treba nastaviti s ustrajnim razotkrivanjem zločina iz Drugog svjetskog rata. On je također ustvrdio kako sa svakom dolazećom godinom izgledi za privođenje zločinaca pravdi bivaju sve manji.

(FENA)