Crveni med iznenadio pčelare u Turskoj

Med crvene boje koji je pčelar Sahin Eser pronašao u jednoj od 45 košnica iznenadio je ne samo njega, već i njegove sugrađane u mjestu Osmaniye u južnom dijelu Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

"Kada sam otvorio tu košnicu vidio sam med crvene boje. Med iz šest okvira u kojima pčele zatvaraju materijal nakon punjenja medom je u potpunosti crven. Druge košnice sadrže med normalne boje, nakve s kakvom se susrećemo u ovom podneblju. Pokazao sam med drugim pčelarima i svi su bili iznenađeni", kazao je Eser  koji se pčelarstvom bavi skoro deceniju. On je dodao kako nikada ranije nije vidio med crvene boje.

Ovaj pčelar je o pronalasku obavijestio nadležnu instituciju koja je uzela uzorke meda i pčela iz košnice, ali i okolnih biljaka kako bi se utvrdio razlog ovog fenomena.

Predsjednik udruženja pčelara iz Osmaniye Emin Gaffaroglu je također kazao kako nikad ništa takvo nije vidio i dodao kako je ta regija bogata različitim vrstama biljaka.

"Prvi put se susrećemo s medom te boje i okusa. Ne znamo gdje su pčele bile pa su donijele takav nektar i proizvele takav med. Izgleda dobar, boja, okus i miris su mu drugačiji. Pčele u potrazi za biljakama mogu otići i do šest kilometara udaljenosti od košnice. Ipak, rezultat će se istragom brzo utvrditi", kazao je Gaffaroglu.

Profesor sa lokalnog veterinarskog fakulteta Adnan Bozdogan je kazao kako je nešto ovakvo vrlo rijetko i da će se nakon laboratorijskih analiza znati mnogo više o ovom medu.

Anadolija

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik