Print this page

Dok se u svijetu vodi na desetine ratova, Pamela Anderson u francuskom parlamentu govori o zaštiti gusaka i pataka

Američka glumica Pamela Anderson pojavila se danas u parlamentu Francuske gdje je govorila u prilog zabrane tovljenja gusaka i pataka u proizvodnji paštete, javlja Anadolu Agency (AA). 

Iako je njeno obraćanje naišlo na burno negodovanje većine poslanika, veliki broj fotoreportera je s oduševljenjem dočekao 48-godišnju glumicu.

Prostorija u kojoj je trebala održati konferenciju za medije bila je premala da primi sve one koji su htjeli čuti njene argumente protiv poznatog francuskog specijaliteta "fois gras", odnosno masne jetre guske ili patke.

"Došla sam u Francusku da izrazim svoje protivljenje industriji koja je okrutna zbog lošeg odnosa prema patkama i guskama za nebitan proizvod, foie gras. Tražim od francuskih zastupnika da ukinu nasilno tovljenje, jer 'foie gras' nije zdrav proizvod i nema mu mjesta u civilizovanom društvu", kazala je glumica.

Pamela, koja se već godinama aktivno bori za prava životinja i zaštitu prirode u okviru organizacije PETA, obratila se u francuskom parlamentu kao gost udruženja francuske glumice i aktivistice Brigitte Bardot i poslanice partije Zelenih, Laurence Abeille, koja je inače i pokrenula inicijativu za zabranu neprimjerenog hranjenja živine.

S druge strane, pokret "Lov, ribolov, priroda i tradicija" osudio je Abeille, navodeći da ona "više voli ćurke punjene silikonima, nego dobru gusku hranjenu kukuruzom".