Print this page

Turska: Grizli u skloništu zbog visine temperature ne spava "zimski san"

Grupa naučnika iz Burse, u Turskoj, odlučila je mjereći temperaturu tijela dva medvjeda ustanoviti zašto pojedini medvjedi grizli ne mogu spavati “zimski san”, javlja Anadolu Agency (AA).

Otkrili su kako je moguće da dva medvjeda koji se nalaze u centru za zaštitu životinja "Celal Acar" u Bursi ne mogu spavati "zimski san" zbog visoke temperature zraka, kao i zbog ishrane koju imaju tokom cijele godine.

Profesorica sa Univerziteta "Ahi Evran" Mutlu Kart Gur kazala je kako su medvjedi u skolništima manje aktivni tokom zime i da manje posjećuju mjesta na kojima im se ostavlja hrana. Gur je istakla kako je u saradnji sa profesorima nekoliko univerziteta krajem 2014. godine započet projekat praćenja situacije sa dva grizli medvjeda iz pomenutog centra. 

“Prvi put je pomoću mjerenja tjelesne temperature ispod krzna istraženo da li grizli medvjedi spavaju zimski san. U oktobru 2014. godine postavili smo manje uređaje za praćenje temperature”, kazala je Gur i dodala da su iz tehničkih razloga dobiveni rezultati za samo jednog medvjeda. 

Profesorica je istakla da su uređaji, prije nego što su medjvedi dovedeni u sklonište, namješteni na taj način da u periodu od sedam mjeseci svako 30 minuta prikupljaju podatke o temperaturi tog prostora.

“Ovo su podaci za samo jednog medvjeda, ne možemo reći da nijedan ne spava, ali moramo istražiti više slučajeva kako bismo otkrili na koji način medvjedi provode zimu u skloništima”, dodala je Gur.

Ona smatra da pojedini medvjedi u skloništima ne spavaju i zbog toga što tokom cijele godine mogu pronaći hranu, što također utiče na nedostatak sna. Gur je dodala da će naučnici u sljedećim mjesecima istraživati i prehranu koju medjvedi imaju.  Rekla je da istraživanje života grizli medvjeda u skloništima može pomoći u shvatanju na koji način će promjena klime utiče na život medvjeda u prirodnom staništu.