Od pastira do šetača pasa: Na selu čuvao ovce, a u gradu pse

Bayram Kozat dvije decenije svog života proveo je kao pastir u turskoj Malatiji, a nakon toga dolazi u Istanbul gdje postaje "šetač pasa", piše Anadolu Agency (AA).

Ovaj 56-godišnjak izrazio je sreću što se zanimanjem "šetača pasa" vratio u dane kada je kao pastir čuvao ovce u rodnoj Malatiji. Još kao mladić došao je u Istanbul koji je u narodu poznat kao grad "koji nudi puno prilika". U jednoj opštini je radio 21 godinu i otišao u penziju. 

Prije četiri godine dobio je ponudu da čuva psa. Kozat ju je prihvatio i počeo zarađivati novac tako što je čuvao pse, koje inače jako voli. Nakon što je stekao povjerenje vlasnika psa, broj potražitelja iste usluge je u kratkom vremenskom roku porastao. 

Kozat kroz najprometnije istanbulske ulice šeta devet pasa. Riječ je o različitim pasminama pasa. Kozat je s psima privukao veliku pažnju domaćih i stranih turista. U razgovoru za AA pojašnjava kako šetnja pasa nije lagan posao. Međutim, voli ga i zbog toga mu nije teško. 

Kozat ističe da jako voli životinje. 

"U rodnom mjestu sam 20 godina bio pastir. Uvijek mi je ostalo pitanje da li se nekada mogu vratiti ovom zanimanju. Sada sam sa psima veoma sretan. Šetam ih s velikom ljubavlju", priča Kozat. 

Prisjetio se i dana dok je čuvao ovce u Malatiji. 

"Tamo je selo i šetao sam ovce. Ovo je Istanbul. Ovdje šetaš životinje kroz veliku gužvu. Na selu hodaš planinama", ispričao je Kozat za AA. Napominje da je ovo na neki način nastavak života koji je vodio u Malatiji. 

Posao koji trenutno radi, prema njegovim riječima, privlači veliku pažnju. Neki čak i govore da i oni to mogu raditi. Međutim, Kozat smatra da ovaj posao ne može svako raditi. 

"Vlasnici pasa su bitni i poznati ljudi, biznismeni, novinari, pisci, umjetnici. Ovo je odgovoran posao. Između pasa može doći do sukoba. Međutim, do sada nisam imao takvih situacija, jer ih pazim kao svoje oči. U ranim jutarnjim satima, tačnije u šest sati, uzimam jednog po jednog psa. Vlasnici mi vjeruju pa imam i ključeve njihovih kuća. Do pola devet šetam s psima. Nakon toga pravimo pauzu, a oko 14 sati imamo još jednu šetnju", pojasnio je Kozat. 

Neke osobe, napomenuo je, negativno gledaju na njegov posao. Unatoč svemu tome, on prema ovom poslu gaji posebnu ljubav.

 

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik