Istraživanje: Gdje se više spominje nasilje u Bibliji ili u Kur'anu?!

Softverski inženjer Tom Anderson odlučio je istražiti ima li više nasilja u Bibliji ili Kur'anu, javlja Anadolu Agency (AA). Kako navodi "Independent", Andersonu je koristio softver za analizu teksta i trebalo mu je samo dvije minute da utvrdi kako je nasilje prisutnije u Bibliji.

Ovaj naučnik je analizirao koliko se puta riječi "radost", "predosjećaj", "ljutnja", "gađenje", "tuga", "iznenađenje", "strah" i "povjerenje" pojavljuju u Kur'anu kao i u Starom i Novom zavjetu. 

Istraživanje je pokazalo da se "ljutnja" češće spominje u Bibliji, dok je riječ "povjerenje" prisutnija u Kur'anu. 

Dodatna analiza pokazala je da je Stari zavjet dosta "nasilniji" od Novog koji je, kako je pokazalo istraživanje, u isto vrijeme dvostruko nasilniji od Kur'ana. 

Anderson je izjavio da je riječ o površnoj analizi te da rezultati ipak ne potvrđuju niti opovrgavaju tezu da je islam nasilniji od ostalih religija. 

"Projekat je inspirisan aktuelnom javnom raspravom o tome da li je terorizam povezan s islamskim fundamentalizmom, te da li je nasilje svojstveno islamu u poređenju s drugim velikim religijama", rekao je Anderson. 

Na kraju je ipak naglasio kako je istraživanje pokazalo da je Stari zavjet mnogo nasilniji od druge dvije svete knjige, odnosno Novog zavjeta i Kur'ana.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik