Print this page

Omega 3 za bolje pamćenje kod pacijenata treće životne dobi

Međunarodni tim znanstvenika je dokazao da "koktel" omega 3 masnih kiselina i vitamina grupe B kod pacijenata treće životne dobi utječe na poboljšanje njihova pamćenja i kognitivnih funkcija, pišu mediji. Ovo istraživanje pokazuje da je prehrana važan čimbenik u održavanju zdravlja mozga i njegovih funkcija.

 

Ranije studije pokazale su dobrobit vitamina grupe B u procesu usporavanja starenja mozga i sprječavanju slabljenja pamćenja, a novo istraživanje je otkrilo da grupa vitamina B, koje nalazimo u cjelovitim žitaricama, krumpiru, bananama, leći, paprikama, grahu i kvascu pojačava djelovanje omega 3 masnih kiselina, sadržanih u plavoj ribi, uljaricama i uljanoj repici, čineći na taj način iznimno koristan "koktel" za mozak.

Znanstvenici sa sveučilišta u Cape Townu, Oslu, Oxfordu i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima proveli su istraživanje na 250 starijih osoba s blažim kognitivnim problemima koje nisu utjecale na njihovo svakodnevno funkcioniranje, no koje su bez stalnog praćenja i odgovarajuće terapije mogli dovesti do nekog oblika demencije.

Svrha istraživanja bila je ustanoviti na koji način omega 3 i vitamini B djeluju međusobno i na koji način utječu na to da ne dođe do opadanje kognitivnih funkcija mozga, osobito pamćenja kod starijih osoba.

Svaki je sudionik istraživanja podvrgnut testu evaluacije kognitivnih funkcija i krvnom testu da bi se izmjerila razina dviju omega 3 masnih kiselina koje nalazimo u ribljem ulju.

Od 250 ispitanika, jedna je grupa tijekom dvije godine uzimala B vitamine, a druga placebo.

Pokazalo se da kod osoba koje su u organizmu imale vrlo nisku količinu omega 3 masnih kiselina dodatak vitamina B nije djelovao učinkovito na opadanje kognitivnih funkcija.

No kod osoba koje su imale visoku količinu omega 3, uz dodatak vitamina B kognitivne funkcije mozga značajno su poboljšane.

Istraživanje je temelj za daljnje studije o poboljšanju pamćenja i kognitivnih funkcija kod osoba treće životne dobi, zbog čega prof. David Smith kani kombinirati omega 3 i vitamine B kod pacijenata koji pate od blažih kognitivnih poteškoća, a nastojat će ustanoviti i utječe li spomenuti koktel na usporenje razvoja Alzheimerove bolesti, prenose mediji.

 

 (FENA)