Švicarski avanturista osmi mjesec na solarnom triciklu putuje oko svijeta

Švicarac David Branderberger (46) je u julu prošle godine na triciklu na solarni pogon krenuo na put oko svijeta, a danas je stigao u tursku turističku destinaciju Fethiye na mediteranskoj obali, piše Anadolu Agency (AA).

Strastveni avanturista Branderberger je na svom solarnom trotočkašu u julu prošle godine krenuo iz Švicarske, a tokom proteklih mjeseci je proputovao kroz Češku Republiku, Holandiju, Njemačku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Grčku.

Njegovo vozilo se kreće na električni pogon, a električnom energijom ga snabdijevaju solarni paneli postavljeni na zadnjem dijelu trikolice. Pažnju učesnika u saobraćaju duž cesta kojima je putovao privlači, kako svojim izgledom, tako i natpisom na jedinstvenoj trokolici "Dugo vozilo".

U razgovoru sa novinarom AA, Brandenberger je kazao kako planira nastaviti put ka Antaliji, a zadovoljan je i kolekcijom fotografija pejsaža koje je napravio tokom sedam i pol mjeseci duge vožnje.

"Triciklom putujem jer na motociklu ne mogu nositi dovoljno stvari. Kako ne bih morao tražiti punjač za struju, postavio sam solarne panele. Ekonomski mi je prihvatljivije, a ujedno i promoviram očuvanje okoliša", kazao je Brandenberger.

Tvrdi da je na ideju puta oko svijeta dobio od njegovih prijatelja iz Češće koji su prije tri godine na sličnom vozilu iz Francuske putovali u Kazahstan. Dodaje da su mu oni i pomogli u izradi njegove vozilice.

Na upit koja mu je konačna odrednica na putu, Brandenberger je kazao da je nema, već da će putovati svijetom sve dok ga bude služilo triciklo.

 

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik