Jedinstveni balkanski dragulj u Ohridu: Zlatna odaja, čuvar višemilenijskog bogatstva

U kući Robevci u Ohridu, jednoj od najreprezentativnijih objekata starogradske ohridske arhitekture, smještena je Zlatna odaja. U njoj je izloženo 513 predmeta od zlata i zlatnih tonova pronađenih na mnogobrojnim lokacijama makedonskog turističkog bisera, a koji prikazuju različita razdoblja u njegovoj prošlosti, javlja Anadolu Agency (AA). 

Riječ je o jedinoj takvoj sobi ne samo na Balkanu, već i šire, a vrijednost ovih artefakata od kojih pojedini datiraju još od sedmog stoljeća prije nove ere pa sve do 19. vijeka naše ere, je neprocjenjiva. 

Najvrijedniji artefakti koji se ovdje mogu vidjeti su zlatna maska i rukavice iz petog stoljeća prije nove ere, zlatne naušnice ptičijeg oblika koje datiraju iz trećeg stoljeća prije nove ere, zlatni pojas iz arhaika te mnogi drugi. 

U centralnom dijelu Zlatne odaje smještena je postavka u obliku grobnice, jer je dio izloženih predmeta pronađen upravo u jednoj takvoj u kojoj su navodno sahranjeni neki ugledni građani Ohrida, prije nekoliko stotina godina. 

"Ovi predmeti uglavnom datiraju iz metalnog doba do osmanskog perioda. U središnjem dijelu izložbene prostorije nalazi se Grob 123 koji je pronađen kod ohridske Gornje kapije. Poseban je jer su u njemu pronađene zlatna maska i rukavice iz petog stoljeća prije naše ere. Napravljena je arhitektonska rekonstrukcija sa svim nalazima pronađenim u njemu", kazao je u razgovoru za AA Bojan Taneski, arheolog u Ohridskom muzeju. 

- Višemilenijski razvoj nekadašnjeg Lihnida - 

Unutar grobnice mogu se naći mnogobrojni željezni, keramički, srebrni, bronzani te predmeti od ćilibra. Pretpostavlja se da su svi pronađeni predmeti, posebno oni od zlata, bili dio kolekcije bogatog sloja društva koje je u nekada živjelo u Ohridu. 

Zlatna odaja je trenutno najatraktivnija prostorija u Ohridu budući da posjetioci na jednom mjestu mogu vidjeti 25-stoljetni razvoj grada Lihnida, kako se ranije zvao Ohrid. 

Veliki dio turista koji posjećuju ovo mjesto su strani gosti, ali ne izostaje ni broj domaćih. 

"Porastom broja turista koji su zainteresovani za kulturno naslijeđe Ohrida, raste i broj posjetilaca Zlatne odaje. Prošle godine ju je posjetilo oko 8.000 turista. Nadamo se da će nakon rekonstrukcije muzeja Robevci ovaj broj u budućnosti porasti", kazao je Taneski. 

- Svaki predmet zaštićen alarmom - 

Iz muzeja poručuju da posjetioci nisu prethodno informisani o Zlatnoj odaji, te da je ona za mnoge od njih neobično mjesto za posjetiti. Nadaju se da će se glas o njoj mnogo šire čuti. 

Iz Ohridskog muzeja kažu kako su zbog neprocjenjive vrijednosti artifakata u Zlatnoj odaji postavili najsavremenije sigurnosne uređaje i da je svaki zlatni predmet posebno zaštićen alarmom. 

Akademik Vera Bitrakova Grozdanova kazala je kako zlato oslikava život jednog vremena, moć, blagostanje, ekonomiju, trgovinu i odnos sa prostorima i najudaljenijim civilizacijama. 

"Ono sa sobom nosi i poruku vječnosti. Zato su preci iz Trebeništa sahranjeni sa zlatnim maskama, umotani u zlatnim papirima, zlatnim rukavicama i zlatnim nakitom kao heroji koji trebaju živjeti do vječnosti", kazala je Bitrakova Grozdanova. 

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik