Print this page

Evolucija čovjekovog tijela u budućnosti

Čovjek budućnosti će neminovno biti primoran da se prilagođava svijetu koji ga okružuje, a koji se neprestano mijenja, pa naučnici predviđaju tri scenarija po kojima bi ljudsko tijelo moglo da se promijeni u zavisnosti od toga da li će živjeti ispod vode, u uslovima ledenog doba ili u svemiru.

Globalno zagrijavanje i njegove posljedice mogli bi da navedu čovjeka da razvije nove sposobnosti kako bi preživio.  Ništa novo, s obzirom na to da su ljudi milionima godina unazad morali da se prilagođavaju okruženju.

Prema prvom scenariju, životu u podmorju, čovjek će morati da razvije škrge kako bi mogao da diše ispod vode. Također će imati duže noge i ruke sa perajama, njegova pluća će se smanjiti, a dlake na njegovom tijelu će se znatno prorediti kako bi se lakše kretao u vodi. Znatno uvećane, sa providnim kapcima, njegove oči će biti poput mačjih kako bi mogao da bolje vidi u polumraku.

Drugi scenario predviđa da će na Zemlji nastupiti novo ledeno doba.
U tom slučaju, čovjek će imati daleko bleđu kožu kako bi tijelo uz manje izlaganje suncu proizvodilo više vitamina D. Ljudsko tijelo će se raskrupnjati kako bi lakše odoljelo težim uslovima života. Takođe će biti dlakavije, a nos i lice će mu biti širi i veći.

Ukoliko bi bio prinuđen, usljed opšte kataklizme na Zemlji, da se preseli u svemir, čovjek bi morao najprije da se prilagodi drugačijoj gravitaciji. Čovjek budućnosti bi tada više bio nalik orangutanu, sa dužim udovima, predviđaju naučnici. Mogao bi da izgubi sve svoje zube i dio vilice, jer će se i tako hraniti na slamku, pa bi mu samim tim lice bilo izduženije.

Naučnici prepostavljaju da bi se u odsustvu prirodnih predatora čovjekovo tijelo drastično smanjilo.

Pomenute promjene, ističu naučnici, mogle bi da se dese mnogo ranije od očekivanog perioda.