U Tuzli promovirana knjiga ''BiH u vrijeme (veliko)nacionalnih ideja''

Bosna i Hercegovina nije imuna na manifestaciju velikonacionalnih ideja, jer je njena povijest uveliko obilježena pretenzijama istočnih i zapadnih susjeda. Objektivno je to potkrijepljujući stručnu analizu dokumentima iz domaćih i stranih arhiva opisao u svojoj novoj knjizi profesor Univerziteta u Tuzli prof. dr. Senaid Hadžić.

- Pojavu, evoluciju tih ideja, prelazak od ideje do velikodržavnog projekta, tretirao sam i negiranje svega što podsjeća na BiH koje imamo i danas, a nije to ništa drugo nego provođenje ideja iz 19. stoljeća, kazao je između ostaloga autor knjige.

Knjiga profesora Hadžića, značajna je jer je naučno - utemeljeno djelo koje stoji nasuprot svakodnevnoj političkoj propagandi zasnovanoj na isticanju nacionalnog, kazali su promotori.

- Iz jednostavnog razloga što je opće prihvaćeno da se historijom i histrijskim pitanjem bave i oni što nisu historičari, pa onda imamo subjektivnost u toj analizi i pristrasnost i tako dalje, kazao je u ime organizaotra, mr. Omer Zulić, direktor JU Arhiv TK.

Promociju knjige naslova ''Bosna i Hercegovina u vrijeme pojave (veliko)nacionalnih ideja'' u Tuzli, organizovali su zajednički Filozofski fakultet, Arhiv Tuzlanskog kantona, te kantonalna društva arhivskih zaposlenika i histroričara.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Prijava

Korisnik