Velika naučna konferencija u Tuzli istakla važnost društvenih i humanističkih nauka

Naučna konferencija ''Savremeni izazovi i perspektive društvenih i humanističkih studija'' okupila je danas na Filozofskom fakultetu više od 170 autora širokog spektra disciplina društvenih i filozofskih nauka iz Bosne i Hercegovine, ali i zemalja okruženja. Po broju prijavljenih radova to je najveća ikada konferencija održana na Univerzitetu u Tuzli.

Društvene i humanističke nauke oduvijek su bile pokretačka snaga društva. Zato je vrlo težak zadatak očuvati im tako značajnu ulogu u vremenu kad tržište rada traži profile nekih drugih obrazovnih umjerenja, smatraju na Filozofskom fakultetu.

- Svjesni smo mi cjelokupne  društvene situacije. Svjesni smo da se mijenjaju prilike da se društvene i humanističke nauke nalaze na jednoj prekretnici u odnosu na tehničke i medicinske nauke. Ovo je naš pokušaj da humaništičkim i društvenim naukama damo priliku, da pokažemo gdje su, šta su naše perspektive i da odgovorimo na zahtjeve šire društvene zajednice, kaže za RTVTK prof. dr. Meliha Hrustić, vd. dekanesa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Perspektiva društvenih i humanističkih nauka, prezentirana je danas kroz rezultate 140 istraživanja, više od 170 autora, te brojnim pratećim aktivnostima u organizaciji studenata. Niz radionica, promocija, izložbi i rasprava prethodilo današnjem centralnom događaju u okviru obilježavanja Dana Filozofskog fakulteta.

Najveća naučna konferencija u povijesti Univerziteta u Tuzli, privukla je pažnju i obrazovnih vlasti.  Prateći diskusiju premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić, naglasio je posebnu društvenu odgovornost Filozofskog fakulteta koji se kako je kazao nalazi na svojevrsnoj prekretnici kad je u pitanju tržište rada. Na takve je izazove Fakultet odgovaro i u prošlosti, a siguran sam da ćemo i na ovaj izazov zajedno uspješno odgovoriti, poručio je premijer Gutić. Resorno ministarstvo za obrazovanje i nauku, pratit će potrebe Filozofskog fakulteta, kazali su.

- Ja se nadam da će ova naučna konferencija s obzirom na skup vrlo eminentnih stručnjaka polučiti zaključke kojima možemo revidirati trenutne kurikulume, eventualno razmišljati o promjeni i uvođenju novih programa i uopšteno pitanja obrazovanja na filozofskim fakultetima, Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK.

Na 11 odsijeka Filozofskog fakulteta u Tuzli, na sva tri studijska ciklusa studira 1.500 mladih ljudi. Oko 80 zaposlenih obrazuju studente za buduće profesore bosanskog, engleskog, njemačkog, te turskog jezika i književnosti, zatim na odsjecima Žurnalistike, Historije, Socijalnog rada, Sociologije i Filozofije, Psihologije i Pedagogije, Razredne nastave i Predškolskog odgoja.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Prijava

Korisnik